Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Plinacro i Janaf grade veliki LNG terminal na Krku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Plinacro i Janaf u saradnji s Ministarstvom ekonomije planiraju na Krku gradnju velikog terminala za dopremu tečnog prirodnog plina (LNG). Tu ekskluzivnu informaciju Vjesniku je potvrdio Darko Horvat, direktor Uprave za energetiku u tom ministarstvu.

Nakon dosta premišljanja sada je u prvi plan iskočio novi projekt gradnje velikog hrvatskog LNG-terminala na kojem bi potrojenje za unošenje tekućeg plina bilo na kopnu. Nositelji gradnje bili bi Plinacro i Janaf koji bi terminal, zasad se planira, gradili na zemljištu Janafa na Krku ili, ako to bude moguće, na lokaciji Diokija na kojoj je terminal nameravao da izgradi Adria LNG-konzorcij.

Korištenje te lokacije bi znatno skratilo rokove gradnje. Taj se terminal ne bi koristio samo za hrvatske nego i za potrebe cele regije. Stoga su Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji upućeni upitnici esu li zainteresirane za uvoz plina preko terminala. Mađarska, Češka i Slovačka su već iskazale svoje potrebe, s Poljacima će se o tome razgovarati sredinom maja, a Slovenci se zasad nisu izjasnili.

Interes za plin iz tog terminala pokazali su i Bugari, a očekuje se i iz Rumunije. Tako već postoji interes za oko 4 mlrd kubika plina godišnje preko tog terminala, a očekuje se i povećanje te količine. Za finansiranje takve velike investicije, ali bez ulaska u vlasničku strukturu, su, navode Vjesnikovi izvori, zainteresovani: turska korporacija Unit grupa, J. P. Morgan, EBRD, a na poslednjem sastanku Energetske zajednice interes za ulaganje u evropsku energetsku infrastrukturu pa tako i gradnju LNG-terminala iskazala je i Svetska banka.

Osim njih, interes za učestvovanje u tom velikom projektu iskazala je i norveška Höegh LNG. Oni preko hrvatskog LNG-terminala, prema Horvatovim rečima, žele osigurati 1,5 do 2,5 milijardi prostornih metara plina, a nude i svoju tehnologiju i specijalizirane tankere za morski terminal.

Gradnju tog terminala bi do 50 posto mogla sufinansirati EU nakon što Hrvatska postane članica. Naime, Evropska komisija upravo razmatra novi energetski koridor sever-jug od LNG-terminala u Poljskoj do LNG-terminala u Hrvatskoj, poznat pod nazivom Projekt NETS (New European Transmission System), kako bi se velikim plinovodima spojili Baltik i Jadran povezivanjem postojećih plinskih transportnih sistema. 

Izvor energetika-net.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!