Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Rast cena goriva u SAD

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Cena nafte na svetskim tržištima dostigla je početkom nedelje 113 dolara za barel. Za Sjedinjene Države, to znači dalji rast cena goriva i sve veće nezadovoljstvo građana, a za naftne kompanije gotovo rekordne profite.

Visoke cene nafte, kako ističu analitičari, posledica su zabrinutosti investitora u pogledu situacije na Bliskom istoku.

Vozači širom zemlje šokirani su cenama na benzinskim pumpama.U pojedinim saveznim državama, poput Kalifornije, za rezervoar goriva treba platiti 100 dolara, javlja “Glas Amerike”.

Prema anketi, 71 odsto amerikanaca trpi finansijske posljedice zbog rasta cena goriva.Poskupljenje od dolara za galon, porodicu sa prosečnim primanjima, košta dodatnih hiljadu dolara godišnje.

Vozači u Tenesiju čekali su u redovima tri i po sata kako bi na Uskrs dobili besplatno gorivo od lokalne crkve. Većina je zahvalna za pomoć i ne krije nezadovoljstvo naftnim kompanijama.

Analitičari očekuju da će najveća naftna kompanija na svijetu, Ekson, ove neđelje prijaviti veći profit za 60 odsto – odnosno 10 milijardi dolara. Ševron i Šel, 22 odsto.Stručnjaci ističu da nema nestašica, već samo strahovanja zbog nemira na Bliskom istoku.

„Samo jedan uragan na pravom mjestu i manji problem sa zalihama, dele nas od toga da plaćamo šest dolara za galon“, kaže analitičar Ričard Hejstings.

Cijene avionskih karata već su porasle za sedam odsto.Skupo gorivo uzrok je i pada podrške predsjedniku Baraku Obami, koji ističe da nema brzog rješenja, već da je potreban dugoročan energetski plan za smanjenje uvoza nafte za trećinu do 2025. godine.

„Kad god cene goriva porastu, političari pohrle u televizijske studije sa planovima kako da ih smanje na dva dolara”, primećuje “Glas Amerike”.

Zbog visokih cena goriva, znatne posljedice trpi i turizam u Sjedinjenim Državama, što je razlog za dodatnu zabrinutost uoči zvaničnog početka sezone.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!