Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePetrol povećao prodaju...

Petrol povećao prodaju naftnih derivata u regiji za 23 posto

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nadzorni odbor kompanije Petrol d.d., Ljubljana, na jučerašnjoj sednici raspravio je i potvrdio revidirani izveštaj o poslovanju kompanije Petrol d.d., Ljubljana, i Grupe Petrol u 2010. godini.

U 2010. godini grupa Petrol ostvarila je 2,8 milijardi evra neto prihoda od prodaje što je 20 posto više nego 2009. godine. Bruto poslovni rezultat je iznosio 294,5 miliona evra što je 5 posto više nego 2009. Poslovni rezultat iz poslovanja je istovremeno dostigao 61,9 miliona evra, čak 22 posto više nego godinu ranije. Neto poslovni rezultat je dostigao 35,5 miliona evra.

U 2010. godini prodali smo 2,35 miliona tona naftnih derivata što je 5 posto iznad rezultata iz 2009. godine i 5 posto iznad plana. Od toga smo u Sloveniji i na tržištu Evropske unije ostvarili 74 posto prodaje, a na tržištima Jugoistočne Evrope 26 posto. Prodaju naftnih derivata na tržištima jugoistočne Evrope (Srbija i Kosovo, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora) povećali smo 23 posto u odnosu na godinu ranije i tako smo za 12 posto premašili plan.

Kupovinom 51-postotnog vlasničkog udela u kompaniji Jadran plin d.o.o. iz Šibenika danas kompanija Petrol-Jadranplin d.o.o. ima skladište kapaciteta 1.000 m³. Kompanija Petrol-Jadran d.o.o. iz tog skladišta može ukapljenim naftnim plinom snabdevati i tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore. A kupovinom 100-postotnog vlasničkog udela u kompaniji Butan Osijek d.o.o. Petrol je logistički zaokružio snabdevanje ukapljenim naftnim plinom u Hrvatskoj te je postavio strateške temelje budućeg snabdevanja na tržištima ostalih, susednih država.

Grupa Petrol je u 2010. godini prodala 2,35 miliona tona naftnih derivata što je 5 posto više nego 2009. godine. Prihodi od prodaje razne trgovačke robe istovremeno su dostigli 416,6 miliona evra, što je 9 posto više nego 2009. Broj benzinskih pumpi na kraju 2010. godine popeo se na 441, od čega ih je 313 u Sloveniji, 79 u Hrvatskoj, 38 u Bosni i Hercegovini, 5 u Srbiji i 3 na Kosovu i 3 u Crnoj Gori.

Grupa Petrol je prošle godine prodala i 104,2 miliona m³ zemnog plina, 356.703 MWh električne energije i 47,8 hiljada tona ukapljenog naftnog plina. U 2010. godini je Grupa Petrol upravljala sa 29 koncesija za snabdevanje plinom, a na kraju godine je svojim kupcima osigurala i više od 2185 rezervoara za ukapljeni naftni plin- saopštila je ta kompanija.

Izvor Energyobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!