Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeOtvorena izložba posvećena...

Otvorena izložba posvećena prvoj termoelektrani u Beogradu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović otvorila je sinoć izložbu “Centrala – Muzej oblik održivosti” u galeriji “Eurocentar”, koja je posvećena prvoj termoelektričnoj centrali u Beogradu.

Otvarajući izložbu, koju su priredili kustosi Muzeja nauke i tehnike Dobrivoje Lale Erić i Zorica Civrić, predsednica parlamenta je rekla da su autori uspeli da približe vreme kada je krajem 19. veka počela sa radom prva javna termoelektrična centrala u Beogradu na način “da se čak može dotaći”.

Fotografijama, električnim uređajima, koji su prezentovani i animacijom putem koje se može videti kako je funkcionisalo nekadašnje postrojenje, autori su poručili da je njihov lajt motiv magija energije, istakla je Dejanovićeva.

“Ubeđena sam da je u vreme kada je 1893. godine u Beogradu počela da radi prva javna termoelektrična centrala ona postala sinonim za svetlost, nacionalni ponos, novi život, pobedu nauke, obećanje i novog razvoja”, navela je predsednica Skupštine Srbije.

Ona je napomenula da je posle više od jednog veka, posle vremena koje se vraća ovom izložbom, termoelektrična centrala ustupila mesto Muzeju nauke i tehnike.

Prema rečima Erića, izložba ima za cilj da predstavi prostor Muzeja nauke i tehnike, mesto na kome je prvi put u Srbiji proizvedena električna energija za javnu upotrebu, što je bilo 1893. godine.

“To je bio prelomni trenutak u razvoju naše prestonice”, kazao je Erić navodeći da je Beograd krajem 19. veka prošao kroz ubrzanu modernizaciju, koja je morala da nadoknadi vekove zaostatka za savremenim evropskim metropoloma.

Prostor se menjao i stradao, jer je prvi objekat porušen u toku bombrdovanja Beograda u Prvom svetskom ratu, a zgrada u kojoj se Muzej danas nalazi podignuta je 20-ih godina prošlog veka kao snažna moćna celina u kojoj su bile smeštene mašine koje su Beogradu omogućile ulično osvetljenje, svetlost u domovima, a tramvajima da saobraćaju, rekao je Erić.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!