Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Puštena u rad HE za potrebe manasitira Studenica

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vladika Žički Hrizostom pustio je danas u rad malu hidrocentralu (HE) na reci Studenici za snabdevanje strujom manastira Studenica i okoline.

HE, u koju je uloženo oko 800.000 evra puštena je u rad u prisustvu igumana manastira Studenica a arhimandrita Tihona, savetnika srpskog premijera za energetiku Petra Škundrića kao i drugih predstavnika Vlade Srbije i rukovodstva Elektroprivrede Srbije.

HE snage 90 kilovata (kwh) podignuta je na mestu nekadašnje hidrocentrale na reci Studenici i izgrađena je, najvećim delom, donacijama Vlade Srbije, ambasade Kraljevine Norveške i niza privrednih društava i privatnih kompanija.

Iguman Tihon rekao je na svečanosti povodom puštanja u rad tog postrojenja da mala HE predstavlja produžetak ktitorske delatnosti mnogih dobrih ljudi koji su doprineli da se srpske svetinje kao što je Studenica sačuvaju i održe kroz vekove.

Škundrić je rekao da je izgradnja HE počela 2003. i istakao da je posebno važno što je blagodat koju daje priroda iskorišćena na najbolji način upravo na mestu gde je krajem 12. veka srpski vladar Stefan Nemanja podigao svetu zadužbinu Studenicu kao spomenik kulture i duhovnosti srpskog naroda.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!