Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeNuklearka Krško spasla...

Nuklearka Krško spasla nas restrikcija struje u ovoj godini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

U celom regionu Balkana zbog suše vlada nestašica električne energije. Glavnu reč vode termoelektrane i nuklearke jer svi koji imaju hidroelektrane zbog suše su u velikim problemima. Zato smo struju uvozili iz Slovenije iz nuklearke „Krško”, od švajcarskog „Atela” i od Bugara, kaže Dragomir Marković, generalni direktor Elektroprivrede Srbije.

Znači, slovenačka nuklearka „Krško” je ublažila posledice suše?

– Jeste. Najviše smo kupovali od nje i bugarske nuklearke.

Koliki su gubici EPS-a zbog neplaniranog uvoza struje zbog suše?

– Ukupno je kupljeno struje za 7,8 milijardi dinara, dok je razlika za neplanirani uvoz 5,9 milijardi dinara. EPS je tu struju i prodao i naplatio tako da se može reći da je po osnovu neplaniranog uvoza usled suše ostvaren minus od oko 25 miliona evra. Zbog suše imali smo neplanirani izdatak za gas za rad tri termoelektrana-toplana u Vojvodini. Dakle, oko 35 miliona evra je minus po osnovi uvezene struje i gasa.

Hoće li EPS imati dobitak na kraju godine?

– Na devetomesečnom preseku EPS je imao dobit 7,8 milijardi dinara. To će biti značajno umanjeno baš zbog suše. U ovom trenutku sve je nagađanje. Konačni bilans biće oko nule, ni veliki plus ni veliki minus.

Ali, rekli ste da je devetomesečna dobit 7,8 milijardi, a gubitak od uvoza 3,5 milijarde, kao i da ćete na kraju godine biti na nuli. Gde su one četiri milijarde?

– Profit u prvih devet meseci od 7,8 milijardi je nezvanični presek stanja. EPS je sistem od 11 privrednih društava koja prvo prave svoje finansijske izveštaje, koji se zatim konsoliduju na nivou grupe, tako da se tek u februaru može dati konačan finansijski rezultat. Osim toga, pad naplate od 10 odsto koji je ubičajen od oktobra do decembra generiše mesečni minus od blizu dve milijarde.

Planirate li poskupljenja struje u narednoj godini?

– Veća cena struje je potrebna zarad investicija i razvojnih projekata. Nažalost, investicije su na kraju poslovnog plana, a pre svega je održavanje, koje mora da se uradi. Kada ne bismo uopšte povećali cenu naredne godine, ne bi bilo novca za investicije, ne u nove objekte, već za održavanje.

A šta piše u planu poslovanja EPS za 2012. godinu?

– Urađen je bez poskupljenja.

To nije bio slučaj do sada?

– Računat je plan bez povećanja cena, ali po tome onda EPS-u nedostaje 30 milijardi dinara. Ima varijanta sa poskupljenjem gde bi se rezultat popravio, ali male su šanse da ono bude odobreno pre juna. Koliko god da bude, odnosiće se na drugu polovinu godine.

To znači – ništa pre izbora. Koliko bi bilo poskupljenje?

– U planu takođe stoji da bi sa poskupljenjem od 1. juna od 20 odsto taj gubitak bio smanjen na 10 milijardi dinara. Dakle, ne bismo ni sa tom cenom pokrili gubitak potpuno.

Ranije ste izjavljivali da do kraja 2013. godine cena struje treba da bude veća 60 odsto.

– Mora da bude i biće veća. Država se opredelila za otvaranje tržišta i Zakon o energetici podrazumeva da će EPS imati konkurente. Kada se otvori tržište formira se cena, a hteli ili ne tržište će podići cenu struje u Srbiji, zato što imamo najnižu cenu.

Da li postoji opasnost od nestašice struje za nekoliko godina?
– Projektovali smo rast potrošnje od 1,3 odsto na godišnjem nivou. Sa tom projekcijom već 2013. godine uvoz će biti veći od izvoza. Sa izuzetkom ove godine, EPS je do sada bio izvoznik, to jest izvozio je više nego što uvozio. Te 2013. bi taj odnos bio poremećen pa bismo morali više da uvozimo nego da izvozimo, a taj manjak bi rastao sve do trenutka ulaska novih proizvodnih pogona.

A to će biti?

– TE „Kolubara B” biće u pogonu 2016. ili 2017. godine. TE-TO Novi Sad bi eventualno trebalo da bude i pre jer smo dobili jednu ponudu na tenderu. I to bi bilo gotovo za dve godine od potpisivanja ugovora, a očekujemo da se to desi krajem 2012. godine.

Restrukturiranje – koliki je višak zaposlenih?

– Neozbiljno je licitirati brojevima, ali možemo i ozbiljno da se radi na tome. Zaustavili smo proces identifikovanja tehnoloških viškova sa početkom finansijske krize. Ali u osnovi znamo gde imamo viškove, a gde manjkove.

Gde?

– Višak je u administraciji, a mali manjak u proizvodnji gde nedostaju visokostručni kadrovi. Sumarno po broju imamo višak, a da li je to tri pet ili deset hiljada, to treba precizno odrediti.

Izvor blic.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!