Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Novi zakon o energetici najkasnije u septembru

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Rajaković je ukazao da je zakonom predviđeno da prenos i distribucija električne energije ostanu regulisane delatnosti i tu neće biti uvođenja konkurencije, već samo u oblastima proizvodnje i snabdevanja.

Radi se o krovnom regulatornom okviru za razvoj energetskog sektora u narednih 10 godina, i to je poslednji put da se oblast energetike reguliše integralno jer će se u budućnosti donositi pojedinačni zakoni o struji, nafti i gasu, toplotnoj energiji i obnovljivim izvorima energije, rekao je Rajaković.

Rukovodilac Sektora za energetsko-tehnička pitanja u Agenciji za energetiku Srbije (AERS) Ljiljana Hadžibabić navela je da će ta institucija, prema novom zakonu, odobravati regulisane cene energenata – struje i gasa, što je do sada činila Vlada Srbije.

Agencija može i da zahteva izmenu cene u slučaju da, recimo, padne cena gasa na svetskom tržištu, AERS može da traži smanjenje cene tog energenta i u Srbiji, objasnila je.

Predviđeno je i da od 1. januara 2015. tržište električne energije u Srbiji bude u potpunosti liberalizovano, tako da će domaćinstva i mali kupci moći da biraju snabdevača strujom, rekla je Hadžibabić.

Osnovni ciljevi zakona su unapređenje sigurnosti isporuke i snabdevanja energentima, povećanje tržišne konkurencije, povećanje zaštite korisnika na tržištu, unapređenje energetske efikasnosti i poboljšanje uslova za ulaganja u energetski sektor, rekao je Rajaković, koji je i autor zakona.

Rajaković je, na predstavljanju aktuelne verzije nacrta na savetovanju “CIGRE Srbija” na Zlatiboru, precizirao da će po završetku rada na tom dokumentu, on biti upućen na mišljenje ostalim ministarstvima, posle čega će se naći pred Vladom Srbije, a zatim i pred parlamentom.

“Ako budemo imali malo sreće, predlog zakona biće pred parlamentom na julskom zasedanju, a u najnepovoljnijem slučaju na septembarskom, pošto mora da bude usvojen do 1. oktobra, zbog obaveza države u procesu pristupanja EU”, objasnio je.

Prema njegovim rečima, osnovni razlozi za donošenje zakona su i uređivanje odnosa radi daljeg razvoja energetskog sektora i tržišta, preuzete međunarodne obaveze i otklanjanje ograničenja postojećeg zakona iz 2004. godine.

Zakon donosi i novine u oblasti obnovljivih izvora energije, definiše status povlašćenih proizvođača električne energije, kao i dodelu privremenog statusa povlašćenog proizvođača koji će investitorima omogućiti da obezbede kredite, naveo je on.

Status povlašćenog proizvođača energije iz obnovljivih izvora dobijaće se na osnovu energetske i građevinske dozvole, rekao je Rajaković i dodao da će se izdavati i garancije o poreklu energije, što će proizvođačima omogućiti prodaju na međunarodnom tržištu.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!