Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Tender za obnovu HE Zvornik krajem juna

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Čitakovič je u izjavi novinarima istakao da je tenderska dokumentacija u završnoj fazi i da se očekuje da tokom ove nedelje bude izabran konsultant u tom postupku.Čitaković je precizirao da se radi o međunarodnom tenderu i da se očekuje interesovanje svih velikih proizvođača opreme u Evropi.

Prema rečima Čitakovića, HE Zvornik, puštena u rad 1955, ima četiri agregata ukupne snage 92 megavata (MW), godišnje proizvodi 500 gigavat sati struje (GWh), a revitalizacija bi trebalo da počne u roku od godinu dana, pošto budu potpisani ugovori.

Govoreći o revitalizaciji Hidroelektrane Bajina Bašta, Čitaković je naveo da su u toku radovi na drugom agregatu, koji bi trebalo da bude pušten u rad tokom septembra, a početkom oktobra počeće radovi na revitalizaciji trećeg agregata, koji će trajati 10 meseci.

Revitalizacija HE Bajina Bašta obavlja se u četiri faze, i očekuje se da će biti završena u junu 2013. godine, kada će biti revitalizovana sva četiri agregata i njihova snaga biće povećana sa 368 MW na 420 MW, objasnio je on.

Ukupna vrednost radova je između 75 i 80 miliona evra, pri čemu je 30 miliona obezbeđeno iz kredita KfW banke, a ostatak iz sopstvenih sredstava Elektroprivrede Srbije, dodao je Čitaković.

“Revitalizacijom će biti povećana snaga agregata kao da je izgrađena hidroelektrana od 52 MW, za čiju gradnju bi bilo potrebno više od 80 miliona evra”, kazao je Čitaković prilikom obilaska HE “Bajina Bašta”.

On je napomenuo da je posle revitalizacije na prvom agregatu snaga povećana za 14 do 15 odsto, odnosno za 13 MW, a proizvodnja je povećana za 20 GWh na godišnjem nivou, zahvaljujući čemu je samo u prva dva meseca rada posle revitalizacije ostvareno povećanje dobiti od 600.000 evra.

Posle obnavljanja opreme radni vek hidroelektrane trebalo bi da bude produžen za 30 do 40 godina. Glavni izvođač radova na revitalizaciji je austrijska kompanija Andritz hydro, a angažovano je sedam podizvođača, uglavnom domaćih firmi.

HE Bajina Bašta, kao najveći hidroenergetski objekat sagrađen na reci Drini, daje osam odsto ukupne proizvodnje struje EPS-a.

Dokumentacija za izgradnju petog agregata snage 42 MW, koji će biti izgrađen na cevovodu koji napaja reverzibilnu hidroelektranu, je u završnoj fazi, i to bi bila investicija između 20 i 25 miliona evra, rekao je Čitaković.

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!