Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNafta poskupela zbog...

Nafta poskupela zbog slabljenja dolara nakon sastanka Fed-a

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sirova nafta je danas na berzi u Njujorku poskupela na iznad 113 dolara za barel, odnosno na najviši nivo od 2008. godine, usled toga što je pad vrednosti američke valute učinio “tečno zlato” jeftinijim za ulagače koji raspolažu drugim valutama.

Cena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u junu je na NJujorškoj robnoj berzi porasla za 71 cent na 113,47 dolara za barel, a u jednom trenutku je dostigla najviši iznos od septembra 2008. od 113,70 dolara za barel, prenela je agencija AP.

U isto vreme je evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupela za 54 centa na 125,67 dolara za barel.

Predsednik američke Uprave federalnih rezervi (Fed), Ben Bernanki, izjavio je sinoć nakon sastanka te institucije da će Fed do kraja juna dovršiti drugu rundu otkupa državnih obveznica, što se naziva “kvantitativnim labavljenjem monetarne politike”, kao i da će zadržati niske kamatne stope.

Komentari Bernankija ukazuju na to da će se “labava monetarna politika primenjivati još jedno duže vreme, što će zadržati pritisak na dolar i istovremeno podsticati jačanje akcija i sirovina poput nafte”, navodi se u izveštaju konsultantske firme “Riterbuš end asosijets”.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!