Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePovećan nivo radijacije...

Povećan nivo radijacije u reaktoru bugarske nuklearke

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U bugarskoj nuklearnoj elektrani “Kozloduj” privremeno je zatvoren reaktor pet, pošto su inženjeri izmerili u njemu povišen nivo radijacije, saopštili su danas operateri nuklearke.

Povećani nivo radioaktivnog gasa ksenona detektovan je juče ujutro, ali je situacija stabilizovana već posle podne, navedeno je u saopštenju koje prenosi agencija Frans pres.

Reaktor je zatvoren kako bi se sprečilo curenje radioaktivnih čestica, a izvan reaktora, kako se ističe, nisu pronađene radioaktivne čestice.

“Kozloduj” je jedina nuklarna elektrana u Bugarskoj. Četiri reaktora, od ukuono šest koliko ih “Kozloduj” ima, zatvorena su 2007. godine, iz bezbednosnih razloga, na zahtev Evropske unije.

U funkciji su ostala dva najmodernija reaktora nuklearke, stare 37 godina, koja su izgrađena 1987. i 1991. godine, a modernizovana 10 godina kasnije.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!