Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Moskva i Kijev nastavljaju da otklanjaju posledice havarije u Černobilju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev pružio je uveravanja da će Rusija zajedno sa Ukrajinom nastaviti da radi na likvidaciji posledica havarije na atomskoj centrali u Černobilju.

Ruski lider je na sastanku sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem u rezidenciji ukrajinskog predsednika “Zalesje” kod Kijeva rekao da je havarija u Černobilju postala simbol veoma velike nevolje, protiv koje su se zajedno borili stanovnici tada zajedničke države SSSR-a, preneo je Itar-Tas.

Zahvaljujući Medvedevu na aktivnom učešću ruske delegacije u obeležavanju četvrt veka od černobiljske tragedije, Janukovič je rekao i da Rusija aktivno učestvuje u projektu zaštite havarisane centrale.

Ranije juče, ruski i ukrajinski predsednici posetili su Černobilj i jedini aktivni hram u „zabranjenoj zoni“ – crkvu svetog Ilije, i učestvovali u ceremoniji polaganja kamena-temeljca za izgradnju spomenika svima koji su učestvovali u otklanjanju posledica havarije.

Medvedev i Janukovič takođe su položili cveće na Memorijal u spomen prvim žrtvama černobiljske katastrofe, neposredno pred objektom centrale i minutom ćutanja odali poštu poginulima.

Najveća tehnološka katastrofa do sada desila se na četvrtom bloku Čerbnobiljske centrale, kada je radioaktivnoj kontaminaciji bilo izloženo 12 ukrajinskih oblasti koje se prostiru na 50.000 kvadratnih kilometara, 19 ruskih regiona koji se prostiru na blizu 60.000 kvadratnih kilometara i 46.500 kvadratnih kilometara Belorusije.

Prema beloruskim medijima, Belorusija je proteklih godina posle raspada bivšeg SSSR-a uložila više od 19 milijardi dolara za otklanjanje posledica nesreće, pri čemu se ukupna šteta procenjuje na 235 milijardi dolara, a praktično je sa mape Belorusije nestalo oko 460 naseljenih mesta.

Prema izveštaju UN iz 1995. godine, od havarije je direktno i indirektno stradalo devet miliona ljudi.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!