Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeModernizacija HE Zvornik

Modernizacija HE Zvornik

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ako se po jutru dan poznaje, onda će i modernizacija Hidroelektrane „Zvornik“ biti veoma uspešna. Sve pripreme za raspisivanje tendera kako bi se nabavila oprema za revitalizaciju ove HE teku po planu. Početkom aprila desetak kompanija zainteresovanih za posao konsultanta obišle su HE „Zvornik“, a do kraja kraja maja trebalo bi i da se potpiše ugovor sa izabranim konsultantom. Dušan Živković, direktor Sektora za investicije u Direkciji EPS-a za strategiju i investicije, kaže i da se sada radi priprema tenderske dokumentacije, odnosno tehničkih specifikacija za tendere i „Energoprojekt“ je dostavio prvu reviziju.

– Na reviziji radi stručni tim, a angažovali smo i Mašinski fakultet i još nekoliko saradnika za nezavisnu reviziju – objasnio nam je Živković. – Posle završetka rada na tehničkim specifikacijama, sledi izrada tenderske dokumentacije, koju će još jednom konsultant „prečešljati“. Na osnovu mišljenja konsultanta tražićemo saglasnost banke za raspisivanje tendera. „Zeleno svetlo“ od KfW banke možemo da očekujemo do kraja leta. Ako sve bude išlo po planu, kompletna tenderska procedura, mogla bi da se završi početkom naredne godine.

Naš sagovornik kaže i da je planirano da radovi krenu početkom 2013. godine, a da modernizacija sva četiri agregata bude završena sredinom ili najkasnije krajem 2016. godine. Za razliku od modernizacije u HE „Bajina Bašta“ revitalizacija „Zvornika“, starog čak 56 godina, zahteva dosta građevinskih radova. Živković kaže da se zato i radi paralelno na prikupljanju svih neophodnih dozvola.

– Moraćemo da izmestimo razvodno postrojenje, a čeka nas i gradnja jednog objekta – ističe Živković. – Građevinska ekipa iz Zvornika priprema sve lokalne dozvole, ali i one sa republičkog nivoa iz raznih ministarstava. Spisak dozvola koje treba da se dostave čak je na tri strane, ali sve radimo paralelno. Pokazalo se da su deo tima iz EPS-a i deo tima iz HE „Bajina Bašta“, koji su dobrim delom prošli predviđene procedure, administrativne i bankarske, odlična podrška delu tima iz HE „Zvornik“, jer zajednički prevazilaze probleme i iznalaze rešenja za sve izazove sa kojima se suočavaju tokom ovog posla.

Živković kaže i da je veoma dobro što se nekoliko aktivnosti dešava istovremeno, a kao prednost modernizacije HE „Zvornik“ ukazuje na to da će se raditi kompletna zamena opreme, što je daleko jednostavnije u odnosu na delimičnu zamenu i rekonstrukciju. On kaže da je oprema u „Zvorniku“ mnogo starija nego kod svih ostalih revitalizovanih HE. Planirana je zamena vitalnih delova kaplan turbine sa povećanjem prečnika radnog kola, uz povećanje efikasnosti, protoka i snage 24 na 32,4 megavata, kao i radovi na drenažnim i rashladnim sistemima. Zameniće se i sva četiri generatora, blok-transformatori, razvodno postrojenje, a unaprediće se i komanda elektrane sa novim sistemom za upravljanje.

Posle modernizacije životni vek HE „Zvornik“ biće produžen i elektrana će bezbedno raditi narednih 25 do 35 godina, a snaga agregata biće veća za 25 odsto. Prosečno će godišnje proizvoditi više za 70 miliona kilovat-sati, odnosno ukupno 550 miliona kilovat-časova električne energije.

Uslovi kredita

Novac za radove obezbeđen je kreditom od 70 miliona evra od nemačke KfW banke, a ugovor su krajem oktobra prošle godine potpisali Dragomir Marković, generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ i Roland Siler, direktor kancelarije ove banke za Evropu i Kavkaz. Procenjene investicije u modernizaciju HE „Zvornik“ su oko 95 miliona evra, a razliku od 25 miliona evra samostalno će finansirati EPS. Uslovi kredita definisani Ugovorom o zajmu su izuzetno povoljni, sa kamatnom manjom od tri procenta i uz garanciju Republike Srbije, rok otplate zajma je 15 godina, uz poček od pet godina.

Izvor balkanmagazin.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!