Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaKoordinator UN:Renesansa u...

Koordinator UN:Renesansa u RTB Boru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Rudarsko topioničarski basen Bor pokrenuo je renesansu rudarstva u Srbiji, ocenio je danas u Boru stalni koordinator Ujedinjenih nacija Vilijam Infante.

On je, sa devetoclanom delegacijom, u kojoj su bili ambasador Australije u Srbiji Helena Stadert i predstavnici ambasada Finske, Kanade, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Americkih Država razgovarao sa rukovodstvom RTB Bor i posetio površinski kop Veliki Krivelj i borsku Jamu.

“Transformacija u kompaniji RTB Bor tokom protekle tri ili cetiri godine, inspirisala je i dovela do renesanse rudarstva u Srbiji. Ovaj napredak svakako donosi priliv novca, nova radna mesta i dobar je za radnike ovde i Bor kao grad”, rekao je Infante.

Prema njegovim rečima RTB Bor je jedna od najušpešnijih kompanija u Srbiji u društveno odgovornom poslovanju, koja obezbeduje prosperitet podižući ekološke standarde.

Povodom današnje posete na površinskom kopu Veliki Krivelj pušten je u rad novi bager “Komacu” vredan tri i po miliona evra.

Bager su montirali radnici, majstori i stručnjaci RTB Bor, zajedno sa instruktorima iz kompanije “Komacu,” rekao je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spasovski.

“Ovaj bager će pomoći da se poveca proizvodnja na površinskom kopu, a majstori će, zahvaljujuci stecenom iskustvu u montaži, moći znatno brže da servisiraju kvarove” – naglasio je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

Isticući da Australija ima veliko iskustvo u rudarstvu,” ambasadorka te zemlje Helena Stadert rekla je da njena današnja poseta ima za cilj da se vidi da li postoji mogucnost za saradnju RTB-a Bor sa australijskim kompanijama u buducnosti.

“Rudarstvo može biti održiva i veoma isplativa industrija i ja se nadam da će Srbija ići u tom smeru” – rekla je ona.

Posetom Vilijama Infantea i delegacije iz šest ambasada, zvanicno je pocelo obeležavanje trostrukog praznika šestog avgusta, Dana rudara Srbije, Dana Rudarsko topionicarskog basena Bor i 110 godina od pocetka eksploatacije borskog rudnika.

Gosti iz inostranstva sutra ce posetiti topionicu i rafineriju bakra i gradilište nove topionice, za njih ce potom biti organizovan prijem u Skupštini opštine Bor, a prisustvovace i dodeli Šistekove nagrade u Klubu RTB-a Bor u Brestovačkoj Banji.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!