Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoKompanije ulažu u...

Kompanije ulažu u fabrike baterija u Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Evropa nastoji da namami proizvođače baterija za električna vozila (EV) da grade fabrike u regionu dok blok – dom proizvođača automobila kao što su Folksvagen i Stelantis – pokušava da smanji svoju zavisnost od Azije i pobedi u zelenoj trci subvencija sa Sjedinjenim Državama.

Ispod je pregled fabrika u Evropi, uključujući godišnje kapacitete i rokove proizvodnje .

 

Belgija

SENEFFE-MANAGE: Avesta Batteri and Energi Engineering očekuje da će njena fabrika vredna 40 miliona evra biti u potpunosti operativna pre 2030. godine, sa planiranim kapacitetom od 3 GVh.

Britanija

KOVENTRI: Grad je odobrio lokaciju za potencijalnu fabriku, ali investitor još nije pronađen. Plan uključuje proizvodnju od 60 GVh sa početkom proizvodnje 2025. SOMERSET: Vlasnik Jaguar, Land Rovera ,Tata Motors će izabrati Britaniju za fabriku EV baterija od više milijardi funti koja bi mogla da zaposli 9.000 ljudi, izvestio je Bi-Bi-Si u maju, bez citiranja izvora. SUNDERLAND: Kineski Envision gradi fabriku u blizini Nissanove fabrike. Počeće sa radom 2025. godine sa kapacitetom od 12 GVh. N/A: Nanotech Energi planira da izgradi fabriku od milijardu funti i istražuje sedam lokacija u Velikoj Britaniji kao konačnu lokaciju.

Češka

HORNI SUCHA: MES cilja na kapacitet od 15 GWh u fabrici u vrednosti od 1,4 milijarde čeških kruna (64,8 miliona dolara). Otvoren je u septembru 2020. sa početnim proizvodnim kapacitetom od 200 MVh godišnje.

Finska

KOTKA: Finnish Minerals Group je u aprilu potpisala Memorandum o razumevanju sa potencijalnim partnerom za fabriku za proizvodnju ćelija. Očekuje se da će procena uticaja elektrane na životnu sredinu, zasnovana na dve opcije kapaciteta 27 GVh i 40 GVh, biti završena do leta 2024. godine.

 

Francuska

KUIMPER: Fabrika Blue Solutions-a u Ergue-Gaberiku, u blizini Kimpera, svečano je otvorena 2013. Kompanija, podružnica Bollore SE, navodi na svom sajtu da njene dve fabrike, koje se nalaze u Francuskoj i Kanadi, imaju godišnji kapacitet od 1,5 GWVh. PLANIRANI DOUAI: Kineski Envision ulaže do 2 milijarde evra u gigafabriku AESC-a u blizini „Renault ElectriCiti“ čvorišta električnih vozila. Fabrika će imati kapacitet od 9 GWh 2024. i cilja 24 GWh do 2030. DOUVRIN: Kompanija za automobilske ćelije (ACC) – zajedničko preduzeće Stellantis, Mercedes Benz i TotalEnergies – planira da potroši preko 7 milijardi evra na tri gigafabrike u Evropi, sa kapacitetom od 40 GWh svaki do 2030. godine.DUNKIRK: Tajvanski ProLogium sarađuje sa francuskom vladom na obezbeđivanju subvencija za fabriku baterija vrednu 5,2 milijarde evra. Početak proizvodnje planiran je za 2026. godinu, sa predviđenim kapacitetom od 48 GWh.

Nemačka

DOBELN: Pokrenuta od strane Sviss Blackstone Resources krajem 2021. godine, fabrika će se povećati do 5 GWh kapaciteta između 2023. i 2024. ERFURT: CATL, koji se brzo širi van svog domaćeg tržišta Kine, pojačava proizvodnju u svojoj fabrici u blizini Erfurt, sa ciljem podizanja kapaciteta sa 8 GWh na 14 GVh. LUDVIGSFELDE: Microvast-ova fabrika sa sedištem u SAD ima kapacitet od 1,5 GWh i cilja do 6 GWh. PLANIRANI HEIDE: Northvolt će uložiti 3-5 milijardi evra u fabriku sve dok se odobravaju subvencije. Jedan izvor procenio je subvencije na više od 600 miliona evra. KAISERSLAUTERN: Očekuje se da će jedna od tri ACC-ove gigafabrike od 40 GWh početi sa radom 2025. godine u Kajzerslauternu.

LAUCHHAMER, UBERHERN: Kineski Svolt će investirati do 2 milijarde evra u dve fabrike. Prvi u Uberhernu trebalo bi da počne proizvodnju krajem 2023. godine, sa predviđenim kapacitetom od 24 GWh. Drugi u Lauchhammeru biće u funkciji 2025. godine, sa ciljanim kapacitetom od 16 GVh. SALZGITTER: Folksvagen planira da izgradi šest fabrika u Evropi ukupnog kapaciteta 240 GVh do 2030. Proizvodnja u prvoj fabrici počeće 2025. sa planiranim kapacitetom od 40 GWh. TUBINGEN: Cellfors planira da pokrene elektranu od 100 MVh 2024.

Madjarska

GOED: Samsungova fabrika vredna 1,2 milijarde evra i kapaciteta 30 GWh radi od 2018. PLANIRANO * DEBRECEN: Kineski CATL gradi fabriku vrednu 7,3 milijarde evra sa planiranim kapacitetom od 100 GWh. Izgradnja je počela 2022. godine i trebalo bi da traje najviše 64 meseca. DEBRECEN: Kineska kompanija EVE Pover potrošiće milijardu evra za izgradnju elektrane od 28 GVh, rekao je u maju mađarski ministar spoljnih poslova.

 

 

Italija

SCARMAGNO, ROMANO CANAVESE: Italvolt očekuje da će elektrana vredna 3,5 milijardi evra biti operativna do 2024. godine, sa predviđenim kapacitetom od 45 GVh. TEREVOLA: FAAM očekuje da će njegova elektrana od 570 miliona evra biti operativna do 2024. godine, sa ciljanim kapacitetom od 8 GVh godišnje.TERMOLI: ACC će potrošiti više od 2 milijarde evra za izgradnju elektrane od 40 GVh, koja bi trebalo da bude otvorena 2026. dostići puni kapacitet 2030. godine, prema svom planu za tri gigafabrike.

Letonija

RIGA: Anodoks je rekao da bi njena fabrika vredna 50 miliona evra trebalo da bude u potpunosti operativna do 2022.

Norveška

MO I RANA: FREIR očekuje da će njegova fabrika vredna 1,7 milijardi dolara biti u potpunosti operativna do 2028. godine, sa planiranim kapacitetom od 83 GWh. ARENDAL: Morou očekuje da prva od četiri faze proširenja svoje elektrane vredne 470 miliona evra bude operativna do 2024. godine, sa predviđenim kapacitetom od 32 GWh. HAUGALAND: Beionder očekuje da će njegovo postrojenje biti u potpunosti operativno do 2024. godine, sa planiranim kapacitetom od 10 GWh. TRONDHAJM: Elinor je uložio 10 milijardi norveških kruna (939,3 miliona dolara) u postrojenje koje bi trebalo da bude u funkciji do 2026. godine, sa ciljanim kapacitetom od oko 40 GVh do 2030. godine.

Poljska

VROCLAV: Fabrika kompanije LG Chem počela je proizvodnju 2017. godine, kapaciteta 100.000 baterija. Cilj im je da do 2025.  dostignu  kapacitet od 115 GWh.

Portugalija

SINES: China Aviation Lithium Batteri Technologi (CALB) očekuje da će njena fabrika početi sa radom do kraja 2025. sa kapacitetom od 15 GVh, koji bi mogao da se poveća na 45 GVh u drugoj fazi 2028. godine.

Srbija

SUBOTICA: ElevenES očekuje da će njegova fabrika vredna milijardu evra biti u potpunosti operativna do 2027. godine, sa predviđenim kapacitetom od 48 GWh. N/A: InoBat planira da izgradi gigafabriku uz finansiranje od 419 miliona evra od strane vlade. Biće u funkciji do 2025. godine, sa početnim kapacitetom od 4 GWh i planiranim kapacitetom od 32 GWh.

 

Slovačka

BRATISLAVA: InoBat-ova pilot linija od 45 MWh biće otvorena kasnije 2023.

Španija

BASKIJA: BASKUEVOLT planira da uloži više od 700 miliona evra u postrojenje, sa ciljem da proizvede 10 GVh do 2027. NAVALMORAL DE LA MATA: Španija je u julu 2022. potpisala ugovor sa kineskim Envisionom o izgradnji fabrike vredne 2,5 milijardi evra, sa planiranim planom. kapaciteta 30 GVh. SAGUNTO: Folksvagen i partneri rekli su da će 2022. uložiti 10 milijardi evra u elektranu od 40 GVh, a proizvodnja bi trebalo da počne do 2026. VALLADOLID: InoBat je u oktobru 2022. godine potpisao deklaraciju o namerama sa španskom vladom da uspostavi fabriku vrednu 3 milijarde evra.

Švedska

SKELLEFTEA: Northvoltova fabrika radi od 2021. godine i ima za cilj da do 2025. postigne kapacitet od 40 GWh. PLANIRANI BORLANGE: Northvolt očekuje da njegova fabrika počne proizvodnju 2025. i da bude u potpunosti operativna do 2030., sa planiranim kapacitetom od 150 GWh. GETEBORG: Northvolt je potrošio 30 milijardi švedskih kruna (2,8 milijardi dolara) u postrojenju koje treba da počne proizvodnju do 2025. godine, sa planiranim kapacitetom od 50 GWh.

Švajcarska

FRAUENFELD: SCB očekuje da će elektrana vredna 775 miliona švajcarskih franaka (868 miliona dolara) biti u potpunosti operativna pre 2030. godine, sa planiranim kapacitetom od 7,6 GWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Lokalna kompanija planira da izgradi skladišta energije od 204 MW

Rumunska kompanija planira da izgradi i instalira baterijska skladište energije sa instalisanim kapacitetom od 204 MW, prenose lokalni mediji.Skladište će se nalaziti u u selu Rošiori, okrug Satu Mare.U projektu će se koristiti baterije i invertori kineske kompanije Huavej....

Srbija: Projekat Jadar i njegov geopolitički značaj

Kritične mineralne sirovine velika su šansa za Srbiju, isticano je nakon potpisivanja Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Treba biti pametan i tu šansu iskoristiti na...

Srbija: Nemci garant primene najviših ekoloških standarda za projekat Jadar

Od naizgled zaustavljenog projekta do „ovakva šansa se ne propušta" i „pružene su garancije da će životna sredina Srbije biti potpuno zaštićena". Za samo nekoliko nedelja, projekat kopanja litijuma koji je u Srbiji izazvao velike proteste pre dve, tri godine,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!