Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoNorthvolt dobija 400...

Northvolt dobija 400 miliona dolara od IMCO –a za izgradnju fabrike baterijskih ćelija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Investment Management Corporation of Ontario (IMCO) obavezala se da će investirati 400 miliona dolara u Northvolt, evropsku integrisanu baterijsku platformu specijalizovanu za održive baterijske ćelije i sisteme kroz istraživanje i razvoj, proizvodnju i reciklažu, prenosi Financial Times.

Sredstva dodeljena iz fondova IMCO Fundamental Ekuities i Global Infrastructure, olakšaće Northvoltove globalne planove širenja, u skladu sa IMCO-ovom posvećenošću uspostavljanju visoko održivog lanca snabdevanja baterijama.

Strategija investitora se fokusira na selektivno ulaganje u kompanije i saradnju sa menadžerskim timovima na duži rok. IMCO kreće u akciju da više investira u kontinentalnu Evropu i Britaniju kako bi diverzifikovao svoju imovinu dalje od Severne Amerike.

„Ova inovativna saradnja između timova za fundamentalne akcije i globalnu infrastrukturu IMCO-a utire put značajnom ulaganju kapitala ka energetskoj tranziciji“, rekla je Rossitsa Stojanova, glavni investicioni direktor IMCO-a. „Sa ovom investicijom, mi ostvarujemo naš akcioni plan za klimu, dok takođe strateški upravljamo materijalnim ESG rizicima, na kraju stvarajući održivu dugoročnu vrednost za naše klijente.

 

1,1 milijarde dolara za proširenje evropskih fabrika

U 2022. godini, švedski proizvođač baterija čiji su kupci BMV i Folksvagen, potpisao je konvertibilnu novčanicu od 1,1 milijardu dolara jer potražnja za baterijama za električna vozila raste. U rundi su učestvovali AMF, AP fondovi 1-4 (preko suvlasničke kompanije 4 do 1 Investments), ATP, Ava Investors, Baillie Gifford i mnogi drugi.

 

Održiva proizvodnja baterija

Northvoltova početna gigafabrika, koja se nalazi u severnoj Švedskoj, već je započela održivu proizvodnju baterija koristeći električnu energiju bez fosila. Dodatne gigafabrike u budućnosti će podržati Northvolt-ov ambiciozni cilj da postigne 150 GVh godišnjeg proizvodnog kapaciteta do 2030.

Vizija kompanije uključuje obezbeđivanje baterija sa niskim ugljičnim otiskom dizajniranih za primenu u stacionarnim sistemima za skladištenje energije, električnim vozilima (EV), industrijskim sistemima i sistemima za skladištenje energije.

Sa naglaskom na proizvodnju čiste energije, regionalni izvor i kružni krug zatvorene petlje kroz reciklažu, Northvolt nastoji da isporuči najodrživije baterije u industriji.

 

Gradi najveću evropsku fabriku baterijskih ćelija

Osnovan 2016. godine u Stokholmu, Northvolt je u misiji da razvije najzeleniju baterijsku ćeliju na svetu i uspostavi evropsku ponudu baterija kako bi omogućila budućnost energije. Prema kompaniji, najveća fabrika baterijskih ćelija u Evropi biće postavljena do 2024. godine i imaće kapacitet od najmanje 32 GWh, što je ekvivalent baterijama za 600.000 EV svake godine.

Pored toga, kroz svoj veliki program reciklaže, Northvolt namerava da omogući da 50% svojih potreba za sirovinama bude dobijeno iz recikliranih baterija do 2030.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Srbija: Počeli pregovori o ugovoru za izgradnju jednog gigavata solara

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom „Hyundai Engineering“, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage od jedan gigavat, saopštilo je ovo Ministarstvo. Ona je istakla da...

Srbija: Projekat Jadar može da se realizuje u skladu sa najvišim ekološkim standardima

Mi verujemo u projekat "Jadar" i verujemo da ga je moguće realizovati u skladu sa najvišim standardima životne sredine, izjavila je za današnje izdanje Novosti glavna zastupnica kompanije Rio Tinto u Srbiji Marijanti Babić, ukazujući da litijum neće moći...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!