Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoKineski CMOC nastavio...

Kineski CMOC nastavio isporuke bakra i kobalta iz rudnika u Kongu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska CMOC grupa saopštila je da je nastavila izvoz bakra i kobalta iz svog rudnika TFM u Demokratskoj Republici Kongo. Potvrdjeno da su isporuke ponovo pokrenute nakon rešavanja spora sa državnim rudarskom firmom te zemlje.

Izvoz iz operacije Tenke Fungurume Mining (TFM) , koja je 2021. snabdevala 10% svetskog kobalta, zaustavljen je u julu 2022. nakon što je izbio sukob sa državnim rudarskom kompanijom Konga, Gecaminesom ,oko plaćanja naknade za minerale.

Spor je rešen u aprilu, ali tada nijedna strana nije objavila kada će se isporuke nastaviti.

„Proizvodi od bakra i kobalta TFM se trenutno izvoze i prodaju normalno kako je planirano“, rekao je u ponedeljak za Rojters Vinsent Džou, portparol CMOC grupe. Džou je rekao da je izvoz iz zaliha TFM-a nastavljen 29. aprila.

Gecamines nije komentarisao izjavu.

CMOC planira da proda bakar i kobalt iz zaliha koje je izgradio od jula prošle godine u skladu sa potrebama tržišta, umesto da traži brzu prodaju, rekao je Džou.

„Većina TFM kobaltnih proizvoda ima dugoročne ugovore o snabdevanju, a ostali proizvodi će se prodavati u skladu sa uslovima globalnog tržišta, a ne očekuje se da će imati značajan uticaj na cenu“, rekao je Džou.

CMOC je saopštio da je proizveo 254.286 metričkih tona bakra i 20.286 metričkih tona kobalta iz operacija u Kongu prošle godine.

Smanjenje tenzija između CMOC-a i Gecaminesa dolazi kada kineska rudarska kompanija  počinje sa radom u KFM-u, ranije poznatom kao Kisanfu, jednom od najvećih i najkvalitetnijih rudnika bakra i kobalta na svetu, takođe u Kongu.

CMOC je izvršio probnu proizvodnju u KFM-u, gde ima za cilj da proizvede 70.000 do 90.000 metričkih tona bakra i između 24.000 i 30.000 metričkih tona kobalta ove godine, rekao je Džou.

Kongo u svetu 3. Proizvođač  bakra posle Perua i Čilea.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...

Srbija: Nova ofanziva na projekat Jadar

Sa zaoštravanjem predizborne kampanje kao da se usijava i priča o srpskom litijumu. Mogući „plen” se ne ispušta lako iz ruku – pa su i mere i akcije u tom pravcu sve agresivnije – bez obzira što je projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!