Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoOsnivač Ivanhoe-a upozorava...

Osnivač Ivanhoe-a upozorava na smanjene isporuke bakra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Osnivač rudnika Ivanho-e i izvršni predsedavajući Robert Fridland upozorio je na predstojeću krizu ako ponuda bakra ne bude mogla pratiti potražnju. Svet se već nekoliko godina bori sa nestašicom bakra, a stručnjaci predviđaju da će zalihe bakra ostati na niskom nivou tokom cele godine.

S obzirom da crveni metal igra ključnu ulogu u električnoj opremi, građevinarstvu i industrijskim mašinama, hronična nestašica bakra mogla bi da dovede do propasti globalne ekonomije. Naročito sada kada se bori sa energetskom krizom, krizom troškova života i velikom inflacijom. Nedavnu nestašicu pogoršala je povećana potražnja nakon pandemije virusa dok su se rudari borili da vrate proizvodnju na nivoe pre pandemije.

Milijarder Robert Fridland kaže da će splet faktora, uključujući ubrzanu potražnju iz sektora transporta i čiste energije, otežati održavanje ponude. Fridland je primetio da postaje sve skuplje lociranje i iskopavanje ležišta bakra, povećanje troškova proizvodnje i podizanje cena bakra u trenutku kada potražnja daleko nadmašuje ponudu.

U nedavnom intervjuu za Blumberg, Fridland je upozorio da trenutna nestašica bakra gura svet u ono što je nazvao „železničkom olupinom“. Ako dođe do pritiska, rekao je izvršni direktor rudarstva, cene bakra bi mogle da porastu i do 10 puta.

Iako bakar već uživa stalnu potražnju u raznim kritičnim industrijama, potražnja za metalom je spremna da eksplodira u narednoj deceniji kako zemlje prelaze sa prljavih goriva i vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na obnovljive izvore energije i električne automobile. Faktori poput neujednačenog oporavka nakon COVID-a na glavnom tržištu metala u Kini i visoke kamatne stope centralnih banaka mogu kratkoročno ograničiti potražnju za bakrom, ali Fridland smatra da metal uživa održivu potražnju na duži rok zbog dekarbonizacije, remilitarizacije nakon ruske invazije na Ukrajinu i potražnje iz Kine.

McKinsei procenjuje da će samo elektrifikacija povećati godišnju potražnju za bakrom na neverovatnih 36,6 miliona metričkih tona do kraja decenije. Ovo će staviti ogroman pritisak na rudare i može dovesti do velike krize ako ponuda ne bude u skladu sa rastućom potražnjom.

Dobavljači će morati da se pozabave pitanjima kao što su propadanje ruda, stroži društveni i ekološki standardi i povećanu nacionalizaciju resursa. Štaviše, moraće da privuku nove investicije u vreme kada investitori još uvek nisu shvatili važnost izgradnje ekosistema čiste energije iz temelja i retko ulažu u rudarske kompanije.

Trenutni dobavljači bakra kao što je Freeport-McMoRan Inc. su spremni da ostvare veliki profit kada dođe do krize u snabdevanju i cene počnu da rastu brzim tempom.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!