Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaJIE: Cene struje...

JIE: Cene struje su se kretale od 68 do 96 evra po MWh u 44. nedelji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U 44. nedelji cene električne energije u Evropi pale su u odnosu na prethodnu nedelju, kao posledica nižih cena gasa i prava na emisiju CO2, kao I pada potražnje na tržištu i povećane proizvodnje energije vetra.

U regionu Jugoistočne Evrope, cena električne energije na berzama je pala na svim analiziranim tržištima, u proseku za 27%.

Hrvatska i Mađarska su zabeležile najveći procentualni pad cene od 36 odsto, dok su Grčka, Italija, Bugarska i Rumunija zabeležile pad u rasponu od 24 do 27 odsto.

Prosečne nedeljne spot cene električne energije u Centralnoj Evropi pratile su trend pada na svim tržištima tokom 44. nedelje. Sva veleprodajna tržišta električne energije u Centralnoj Evropi beleže značajan pad, pri čemu su sva tržišta ostala ispod praga od 70 evra po MWh.

Francuska je zabeležila najnižu cenu struje od 56 evra po MWh. Belgija je registrovala cenu električne energije od 60,1 evro po MWh.

U prvoj nedelji novembra, MIBEL tržište u Španiji zabeležilo je najniže cene po satu. Na ovoj berzi je od 3. do 5. novembra tokom 19 intervala registrovana cena koje je iznosila 0 evra po MWh.

Italijansko tržište je registrovalo minimalnu cenu od od 2,46 evra po MWh.

U ponedeljak, 6. novembra, od 18:00 do 19:00, nordijsko tržište dostiglo je najvišu cenu od aprila, 142,69 evra po MWh.

U regionu jugoistočne Evrope, sve zemlje su registrovale gubitke u ceni električne energije. Sva tržišta su objavila cene struje ispod 100 evra po MWh. Cene su se kretale između 68 i 96 evra po MWh, pri čemu su veleprodajne cene električne energije bile najniže u Hrvatskoj sa procekom od 68,65 evra po MWh, a sledi Turska, sa cenama električne energije od 68,8 evra po MWh.

Italijansko tržište zabeležilo je najvišu nedeljnu cenu – 95,72 evra po MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se od 112-117,5 evra po MWh u 49. nedelji

Spot cene električne energije u regionu u 49. nedelji (2 – 8. decembar) kretale su se od oko 112 evra po MWh na hrvatskoj berzi CROPEX i srpskom SEEPEX-u do 117, 5 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX....

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Evropa: Cene struje su progresivno porasle u 48. nedelji

Tokom nedelje od 27. novembra dnevne cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije progresivno su rasle. Najviše cene zabeležene su u četvrtak, 30. novembra. Na iberijskom tržištu cene su u proseku bile više nego prethodne nedelje. Najveći rast zabeležilo je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!