Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Koja kompanija...

Srbija: Koja kompanija razmatra ulaganje od 2 milijarde evra u obnovljive izvore?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Za Shanghai Fengling Renewables šira javnost saznala je pošto se premijerka Srbije Ana Brnabić 4. novembra sastala sa predstavnicima te, ali i velikih kineskih kompanija Huawei, CCCC i CRBC, tokom boravka u Šangaju.

Nedelju dana kasnije iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da je ova kineska kompanija već registrovala firmu u Srbiji i da počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i realizaciji projekta hibridne elektrane. Biznis.rs otkriva da se radi o kompaniji „Održivi vetar“, u kojoj je kineska kompanija stopostotni vlasnik, sa osnovnim kapitalom od 32,9 miliona dinara.

Premijerka je tokom boravka u Šangaju sa predstavnicima Shanghai Fengling Renewables razgovarala o njihovim planovima za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa akcentom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uoči proteklog vikenda, predstavnici Shanghai Fengling Renewables sastali su se sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović, a posle sastanka saopšteno je da je ta kompanija zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, naročito zelenog vodonika.

Čime se bavi „Održivi vetar“, a čime njen kineski vlasnik?

Srpska firma u stopostotnom vlasništvu kineskog Shanghai Fengling Renewables „Održivi vetar“ registrovana je 7. septembra ove godine sa sedištem u Beogradu, dok je njen zastupnik kineski državljanin Sun Yu, pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall.

Radi se o društvu sa ograničenom odgovornošću čija je pretežna delatnost „postavljanje električnih instalacija“.

U osnivačkom aktu preduzeća navedeno je da društvo može obavljati i 16 drugih delatnosti, među kojima i proizvodnju opreme za distribuciju električne energije i opreme za upravljanje električnom energijom, proizvodnju baterija i akumulatora, može se baviti izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, trgovinom na veliko ostalim mašinama i opremom, kao i inženjerskim delatnostima i tehničkim savetovanjem.

Sa druge strane, na zvaničnom portalu kineske kompanije stoji da je Shanghai Fengling Renewables osnovan 2020. godine sa sedištem u Šangaju, kao i da trenutno ima više od 200 zaposlenih.

Osnovna delatnost kompanije je, kako ističu, istraživanje i razvoj, kao i proizvodnja opreme za betonske stubove za energiju vetra.

„Кao osnivač i lider kineske industrije betonskih tornjeva za energiju vetra, ubrzo smo zauzeli vodeću poziciju prema tržišnom udelu i nastavljamo da vodimo industriju vetra do novih visina“, poručuju iz Shanghai Fengling Renewables i ističu da nude inovativne visokokvalitetne proizvode i isplativa rešenja. Navode da su betonski tornjevi koje mogu da dizajniraju i proizvedu pogodni za glavne modele kapaciteta od dva do deset megavata velikih proizvođača vetroturbina.

Potencijalne investicije od oko dve milijarde evra

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je posle sastanka sa predstavnicima Shanghai Fengling Renewables saopštila da oni zajedno sa Zijin mining grupom razmatraju potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a Zijinu omogućilo smanjenje troškova.

„Planirana su ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologiju proizvodnje energije vodoničnim gorivom“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristio potencijal energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije.

„Plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata“, rekla je ona.

Ukazala je i da bi kompletnu proizvodnju električne energije preuzeo Zijin, dok bi se viškovi pretvarali u vodonik.

„Pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Zapadni Balkan: Potreban je zaokret u zaštiti životne sredine

Zaštita životne sredine, ekologija, sprečavanje uticaja klimatskih promena i energetska tranzicija postaju iz godine u godinu sve važnije teme i u regionu Zapadnog Balkana. U zemljama regiona potrebne su strateške promene u politici životne sredine, a zelena tranzicija je...

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!