Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: Vrednost...

Crna Gora: Vrednost aktuelnih projekata EPCG-a 100 miliona evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Elektroprivreda Crne Gore u velikom je investicionom zamajcu, što pokazuju projekti čija je vrijednost oko 100 mil EUR, poručeno je tokom posjete predsjednika Vlade Milojka Spajića Termoeletrani (TE) Pljevlja i Rudniku uglja.

Kako je saopšteno iz Vlade, Spajić je u petak sa ministrima energetike i rudarstva Sašom Mujovićem i prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Jankom Odovićem posjetio Pljevlja gdje se sastao sa lokalnim rukovodstvom i menadžmentom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Rudnika uglja.

– Pljevlja će dobiti pažnju koju odavno zaslužuju. Uložićemo maksimum napora da ovaj grad zauzme lidersko mjesto u procesu razvoja – baš kako mu i pripada – poručio je premijer na sastanku sa predsjednikom Opštine Dariom Vranešom. 

Na sastanku sa rukovodstvom Rudnika uglja AD bilo je riječi o poslovanju kompanije sa posebnim akcentom na projekat izmještanja korita rijeke Ćehotine. 

– Ovaj projekat je važan i kao takav u vrhu prioriteta Ministarstva energetike i rudarstva. Imaćete našu punu podršku – istakao je Saša Mujović.

Tokom razgovora sa predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore ocijenjeno je da je kompanija u velikom investicionom zamajcu što potvrđuju projekti vrijednosti oko 100 mil EUR, među kojima su ekološka rekonstrukcija Termoelektrane, Toplifikacija i izgradnja hidroelektrane Otilovići. 

Predstavnici menadžmenta dvije kompanije su informisali premijera sa poslovanjem, te izrazili zadovoljstvo poslovnim rezultatima koji daju razloga za optimizam. 

Iz Elektroprivrede je saopšteno da je na sastanku posebna pažnja je posvećena projektima ekološke rekonstrukcije, adaptacije kotla, zamjene unutrašnje obloge dimnjaka, modernizacije parnog turbopostrojenja i blok transformatora, te toplifikacije Pljevalja, kojima će se produžiti radni vijek najprofitabilnijeg postrojenja i riješiti problem grijanja u gradu. 

Iz kompanije podsjećaju da bi navedeni projekti trebalo da budu završeni do kraja 2025. godine. 

Premijer i ministri izrazili su očekivanje da rukovodstvo EPCG nastavi sa realizacijom pomenutih aktivnosti, naglasivši da je institucionalna podrška države energetskom sektoru neupitna, naročito u dijelu koji se odnosi na sprovođenje energetske tranzicije, čija bi dinamika trebalo da bude usklađena kako sa domaćim potrebama, tako i sa međunarodnim standardima, prvenstveno sa regulativom EU.

– Vrijeme je pokazalo da je energetika ključ nezavisnosti i razvoja svake države i, shodno tome, Vlada će uložiti maksimalan napor da, posvećenim radom i saradnjom sa EPCG, doprinese uspješnom sprovođenju razvojnih projekata, koji će Crnoj Gori omogućiti da sačuva elektroenergetsku stabilnost i podstakne razvoj drugih grana privrede – istakao je premijer Milojko Spajić.

Na sastancima je ocijenjeno da je potrebno intenzivirati aktivnosti na boljoj valorizaciji energetskih potencijala sa posebnim akcentom na poštovanje obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27. 

– Bliska saradnja Vlade, lokalne samouprave i privrede siguran je put razvoja koji će život građana Pljevalja učiniti kvalitetnijim i boljim – poručeno je iz najsjevernije crnogorske opštine, prenosi Ekapija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!