Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoIndustrija kreira Zakon...

Industrija kreira Zakon o kritičnim sirovinama EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U martu 2023. godine, Evropska komisija objavila je svoj predlog Uredbe o kritičnim sirovinama („CRMA“). Naš novi izveštaj otkriva zabrinjavajuću meru u kojoj predlog Komisije daje listu želja za lobiranje rudarske industrije i industrija koje koriste metale i minerale.

Naši glavni nalazi:

Rudarske kompanije, kompanije koje koriste metale i minerale i njihove lobističke grupe potrošile su više od 21 milion evra godišnje na lobiranje, bile su domaćini brojnih sponzorisanih događaja i održavale više od dva sastanka nedeljno sa najvišim donosiocima odluka Komisije.

Komisija je predstavila i uokvirivanje pitanja svojih CRM konsultacija i njihove rezultate na način koji je uobličen u korist industrije, a suštinsko pitanje smanjenja potražnje odbacila je u daleki dodatak.

Industrijsko lobiranje se u velikoj meri oslanjalo na studiju koju je naručila industrija i koja ne modelira smanjenje potražnje,iako priznaje koliku bi to razliku napravilo od toga koliko je potrebno rudarstvo u EU.

Strateški projekti sa „preovlađujućim javnim interesom“ bili su ponovljeni zahtev industrije, koji je sada prisutan u predlogu Komisije i predstavlja pravi rizik za zaštitu životne sredine.

Uključivanje dobrovoljne industrijske sertifikacije umesto pravno obavezujućih obaveza dužne pažnje, bio je još jedan ponovljeni zahtev industrije uključen u predlog Komisije, zabrinjavajuće omogućavao industriji da se samoreguliše.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rast globalne rudarske proizvodnje

Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, sve je stvar odluke": Profesor Beljić o kretanjima u sektoru "Rudarska proizvodnja u svetu ne pada, ona raste", istakao je Čedomir Beljić, profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu na marginama ovogodišnje "Look up" konferencije na Kopaoniku. Na...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!