Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeSrbija EnergetikaSrbija: Osnivački kapital...

Srbija: Osnivački kapital Serbhungasa 23,45 miliona dinara

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Novo, zajedničko preduzeće Srbijagasa i mađarske energetske kompanije MVM CEEnergy Zrt. nazvano Serbhungas d.o.o. i formalno je zaživelo upisom u Registar privrednih subjekata Agencije za privredne registre (APR), a kao datum osnivanja naveden je ponedeljak, 3. jul.
Osnivački akt, odnosno Ugovor o osnivanju društva Serbhungas overen je kod notara 29. juna ove godine, kada je i podneta registraciona prijava APR-u. Ugovor su potpisali generalni direktor MVM CEEnergy Zrt. Laslo Zoltan Frič (Laszlo Zoltan Fritsch) i rukovodilac dugoročne prodaje i snabdevanja u MVM Levente Boroc (Levente Borocz), dok je u ime Srbijagasa potpis stavio generalni direktor Dušan Bajatović.
Serbhungas je registrovan za delatnost trgovine gasovitim gorivima preko gasovodne mreže. Za istu delatnost, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u Srbiji je registrovano još samo devet preduzeća, od kojih je jedno Javno preduzeće Srbijagas dok je još jedno trenutno u procesu likvidacije.
Prema osnivačkom aktu, osnovni kapital zajedničkog preduzeća je 23,45 miliona dinara. Od toga, mađarski MVM u osnovni kapital uložio je 11,959 miliona dinara, čime je stekao 51 odsto udela u osnovnom kapitalu društva.
Srbijagas je upisao osnovni kapital u novcu od 11,490 miliona dinara, što odgovara visini udela od 49 odsto u osnovnom kapitalu Serbhungasa.
Ugovor o osnivanju „Serbhungasa“, Foto: Printscreen, APR
„Bez obzira na činjenicu da udeli članova društva mogu biti procentualno različiti, srazmerno vrednosti uloga u osnovnom kapitalu, svaki član društva može imati samo jedan udeo. Pravo glasa članova društva, kao i imovinska prava prema društvu, uključujući i učešće u dobiti i raspodeli likvidacionog ostatka, određuje se srazmerno udelu u osnovnom kapitalu u vreme ostvarivanja tih prava“, stoji u Osnivačkom aktu.
Ko su direktori Serbhungasa?
Osnivačkim aktom predviđeno je da zajedničko preduzeće Serbhungas ima tri direktora, koje imenuje Nadzorni odbor, i to generalnog i finansijskog direktora na predlog mađarskog MVM CEEnergy, a operativnog direktora na predlog Srbijagasa.
Uvidom u podatke APR vidi se da su na pozicije direktora imenovani državljani Mađarske Jeno Baronek i Svetlana Đurić (Szvetlana Gyurity), dok je treći direktor Nikola Tomović.
Kada je reč o Nadzornom odboru, predsednik nadzornog odbora je Lajoš Butoši (Lajos Butosi), a članovi Levente Boroc i Emilija Rafajlovic (Emilia Rafajlovics), svi sa mađarskim pasošima, dok su dvoje članova sa srpskim državljanstvom Blaženka Mandić i Dragan Vučur.
Kakva su prava i obaveze Serbhungasa?
Za obaveze prema trećim licima, nastalim kao rezultat poslovanja društva, Serbhungas odgovara svojom imovinom, dok članovi društva ne odgovaraju za obaveze društva, osim u slučajevima predviđenim zakonom.
Osnivačkim aktom je predviđeno i da osnovni kapital Serbhungasa može da se poveća novim ulozima postojećih članova, ili člana koji pristupa društvu, pretvaranjem rezervi, dobiti društva ili potraživanja u osnovni kapital, statusnim promenama ili pretvaranjem dodatnih uplata u osnovni kapital. Osnovni kapital može se i smanjiti odlukom Skupštine društva, ali ne ispod zakonskog minimuma.
Serbhungas će se, prema Osnivačkom aktu, finansirati prihodima od delatnosti, kapitalnim ulaganjima članova kao i kreditima finansijskih institucija.
Inače, sedište zajedničkog preduzeća za trgovinu gasom Serbhungas nalazi se u Novom Sadu, na istoj adresi gde je i sedište Srbijagasa, u Bulevaru oslobođenja 69.
Na engleskom jeziku kompanija će koristiti ime SERBHUNGAS limited liability company Novi Sad.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Srbija: Novi gasovod plaćen 94 miliona evra ali pitanje je ima li Azerbejdžan dovoljno gasa

Novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske zavšen je ovih dana, a u njega je uloženo blizu devet miliona evra više od planiranog novca, kako bi se obezbedila sigurnost u snabdevanju gasom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da Azerbejdžan, od kog...

Bugarska: Gas poskupljuje za 6,5% u decembru

Bugarska komisija za energetiku i vodu odobrila je povećanje cene prirodnog gasa za decembar od 6,5 odsto, koliko je i predložio javni snabdevač Bulgargaz. Veleprodajna cena gasa iznosi 44,7 evra/MWh, bez PDV-a i akciza. Bugarska će se snabdevati gaso iz...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!