Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHE ”Dabar” neće...

HE ”Dabar” neće ugroziti sistem nizvodnih voda

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Realizacijom projekta Hidroelektrane ”Dabar” neće biti ugrožen sistem nizvodnih voda na području Bregave, Bune i Bunice prema Federaciji BiH, izjavila je direktorka ”Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić.

”Radićemo i ubuduće vrlo stručno i oprezno, i dokazati da nećemo ugroziti sistem nizvodnih voda”, rekla je Milekićeva.

Ističući veliku korist od ovog projekta, Milekićeva je izrazila nadu da neće postojati razlozi da se ne dobiju saglasnosti i potrebne ekološke dozvole od federalnih organa, te da će ovaj projekat bitno uticati na regionalnu saradnju kako elektroprivreda RS i Hrvatske, tako i elektroprivreda Srpske i Herceg-Bosne.

Ona je dodala da je Vlada Srpske dodelila koncesiju ”Elektroprivredi RS” i ”Hidroelektranama na Trebišnjici” sa ciljem da osnuju zajedničko koncesiono preduzeće koje će dalje razvijati projekat Hidroelektrane ”Dabar”. To preduzeće je i osnovano pre dvadesetak dana, a direktor će biti raniji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Radivoje Bratić.

Milekićeva je podsetila da je ”Elektroprivreda RS” završila značajnu fazu projekta “Gornji horizonti”, te između ostalog, izradila studiju ekonomske opravdanosti i na osnovu tih dokumenata Vlada je utvrdila javni interes.

“Elektroprivreda RS je kadrovski i materijalno osposobljena da realizuje ovaj projekat, uz korištenje kreditnih sredstava”, istakla je Milekićeva i najavila da će ”Elektroprivreda” u narednom periodu raditi građevinske i istražne radove koji za uslov imaju izradu idejnog projekta.

U ”Elektroprivredi RS” ranije je potvrđeno da se početak pripremnih radova za izgradnju Hidroelektrane ”Dabar”, prvog novog postrojenja u velikom hercegovačkom hidroenergetskom sistemu ”Gornji horizonti”, očekuje u drugoj polovini ove godine.

Investicija vredna 180 miliona evra predviđa četvorogodišnju izgradnju Hidroelektrane ”Dabar”, instalisane snage 159 megavata, uz projektovanu prosečnu godišnju proizvodnju električne energije od 251 gigavat-časova.

U Upravi ”Elektroprivrede RS” su naveli da bi se finansiranje izgradnje Hidroelektrane ”Dabar” odvijalo obezbeđenjem kreditnih sredstava od 75 odsto i vlastitih sredstava osnivača od 25 odsto.

Studijska i terenska istraživanja mogućnosti korišćenja energetskog potencijala ”Gornjih horizonata”, kojima pripada i Hidroelektrane ”Dabar”, počela su pre gotovo 40 godina.

Osnove aktuelne koncepcije korišćenja voda ”Gornjih horizonata” na pravcu Gatačko polje – reka Zalomka – Nevesinjsko polje – Dabarsko polje – Fatničko polje – akumulacija Grančarevo, ustanovljene su još 1976. godine.

Izvor capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!