Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaFBiH: Padaju projekti...

FBiH: Padaju projekti hidroelektrana u Federaciji BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U Federaciji BiH je poništeno deset koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, a u toku je i javna rasprava o potupnoj zabrani njihove izgradnje na teritoriji entiteta, po predlogu Koalicije za zaštitu rijeka BiH. Razvojna banka Nemačke KfW odustala je od finansiranja hidroektrane od 16 megavata na reci Bosni.

Nemačka razvojna banka KfW je potvrdila da odustaje od planova finansiranja hidroelektrane Janjići na reci Bosni i dodele kredita u iznosu od oko 30 miliona evra, saopštio je Centar za životnu sredinu iz Banja Luke. Ukupna planirana investicija u to postrojenje iznosi oko 55 miliona evra.

Ugovor o kreditu između KfW-a i javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBIH) za hidroelektranu Janjići snage 15,75 megavata potpisan je 2014. godine.

Bez tog kredita, EPBIH najverovatnije neće moći izgraditi hidroelektranu Janjići, naveli su podnosioci žalbe: Mesna zajednica Janjići, Eko forum Zenica i Aarhus centar Sarajevo. Oni su pre godinu dana zatražili od nadležnog tela banke zatražili da preispita oduku o kreditiranju.

Hidroelektrana bi podrazumevala izgradnju brane visoke 16 metara koja bi poplavila jedan od najlepših delova reke Bosne sa nizom brzaka, uzvodno od grada Zenica, navodi se u saopštenju kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

Eko Forum Zenica ističe da je sledeći korak brisanje ove hidroelektrane iz prostornog plana i da je već podneo inicijativu nadležnom ministarstvu.

Poništeno deset koncesija za izgradnju malih hidroelektrana

Vlada Srednjobosanskog kantona je donela odluku o raskidanju ugovora o dodeli deset koncesija za male hidroelektrane. Razlog ovakve odluke je neplaćanje naknada i neispunjavanja uslova propisanih koncesijskim ugovorom ili istekom ugovora, navode iz vlade ovog kantona.

Ugovori su raskinuti za male hidroelektrane Bakovići 1, Luke, Željeznica 1 i 3, Toplice, Vileška, Majdan 2, Fojnica, Žica i Jaglinac.

„Takve koncesije ne prepoznaju ni opštine kroz odluke, niti prostorni plan, iz tih razloga Ministarstvo je predložilo, a Vlada podržala, raskidanje tih koncesija i one praktično neće ni postojati u našem Prostornom planu“, rekao je premijer kantona Tahir Lendo.

Kako prenisi Zenit.ba, odluku su pozdravile i Hrabre žene Kruščice. Mika Tibold iz te organizacije izjavila je da su srećni što su sačuvane reke u tom kantonu i da se nadaju da će uskoro biti poništeni i oni koncesioni ugovori koji se tiču reke Kruščice, s obzirom na to da među deset poništenih ugovora nema i onog koji se njih najviše tiče.

Javna rasprava o potpunoj zabrani malih hidroelektrana

U Mostaru je prošle nedelje u organizaciji Koalicije za zaštitu rijeka BiH održana javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na sednici održanoj u decembru odlučio da predlog izmena Zakona o električnoj energiji tog entiteta vrati u redovnu proceduru, te je zadužio predlagača, Koaliciju za zaštitu rijeka BiH da obavi javnu raspravu o i u roku od 60 dana o tome obavesti Dom naroda.

Zakon predstavlja početni i ključni korak u regulisanju problematike izgradnje malih hidroelektrana, ističu predlagači u koaliciji. Dom naroda je jednoglasno podržao nacrt zakona kojim se predviđa obustavljanje izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane.

Izmene zakona bi zaustavile izgradnju 100 do 150 malih hidroelektrana

„Navedene zakonske izmene zaustaviće gradnju 100 do 150 malih hidroelektrana i spasiti stotine kilometara poslednjih divljih i pitkih bosanskohercegovačkih reka. Male hidroelektrane donose korist isključivo bogatim investitorima, koji nelegalno ili nelegitimno uzurpiraju naša javna dobra. U tome su saglasne kako lokalne zajednice, tako i naučna i stručna javnost nezavisna od investitora“, istakli su predlagači iz koalicije.

Naveli su da očekuju da vlada federacije i oba doma parlamenta u najkraćem mogućem roku usvoje izmene Zakona o električnoj energiji i tako „beskompromisno okončaju biznis s malim hidroelektranama, koji je pretio da uništi hiljade kilometara reka“.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

BiH: Bruto proizvodnja električne energije u februaru dostigla 1,28 TWh

Bruto proizvodnja električne energije u Bosni i Hercegovini je u februaru iznosila 1.384 GWh, u poređenju sa 1.292 GWh u istom mesecu prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku. U ukupnoj bruto proizvodnji električne energije hidroelektrane su učestvovale sa oko 38%,...

BiH: EPBiH dala saglasnost za uvođenje blok tarifa

Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio je predlog Uprave kompanije za uvođenju tzv. blok tarifa za obračun cena električne energije. Ovaj šredlog upućen je na razmatranje regulatornoj komisijie, FERK, koja mora da odobri zahtev. Rok za to je 60 dana. Direktor Elektroprivrede BiH...

FBiH: Instalisani kapaciteti vetra dostigli 135 MW u 2023.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, zaključno sa 2023. godinom instalisano je 888 solarnih elektrana ukupne instalisane snage 79.019 kW (kilovata), 70 malih hidroelektrana ukupne instalisane snage 75.130 kW, devet vjetroelektrana ukupne instalisane snage 135.000 kW i četiri elektrane na...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!