Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU: EK nije uspela da obezbedi poštovanje pravila o gasu u Istočnoj Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska komisija je postigla značajan napredak u pružanju pomoći za integraciju većine tržišta električne energije i gasa širom bloka, kreiranjem pravnog okvira i obezbeđivanjem neophodne infrastrukture koja bi garantovala takav cilj.

Iako najveći deo Evrope ima koristi od ovih dostignuća, zemlje Istočne Evrope, naročito Rumunija i Bugarska, nisu uspele da slede ostatak bloka.

Veliki deo krivice snose nacionalne vlasti, koje su se opušteno postavile prema usvajanju i primeni pravila EU radi stvaranja slobodnih tržišta i otvaranja granica.

Ipak, učesnici na tržištu takođe sve više ukazuju na Evropsku komisiju zbog zatvaranja očiju na neuspehe ovog regiona da se uskladi sa ostatkom EU. Oni takođe kažu da su evropske institucije, poput banaka, pozajmljivale novac za projekte, nikada ne osiguravajući da ovi delovi infrastrukture zaista ispunjavaju cilj integracije tržišta.

Primera ima na pretek.

Rumunski mrežni operator Transgaz blokira izvoz prirodnog gasa u susedne zemlje, kako je utvrdila istraga Evropske komisije.

Transgaz je takođe uložio milione evra od evropskih kreditora za izgradnju infrastrukture koja se trenutno ne koristi. Interkonektor Giurgiu – Ruse, koji povezuje Rumuniju sa Bugarskom gotovo je prazan, a iako je njegova svrha bila da pomogne Bugarskoj da diversifikuje snabdevanje uvozom gasa iz Rumunije, Rumunija je ta koja je preuzela neke male količine nabavljene u Bugarskoj.

Što je još važnije, Transgaz je takođe uložio milione evra iz fondova EU za izgradnju tranzitnog koridora Bugarska – Rumunija – Mađarska, ali sve veći su izgledi da će projekat propasti nakon što nije bilo interesovanja za kapacitet na mađarsko-rumunskoj granici.

Bugarska je ove nedelje odlučila da promeni zakon o energetici kako bi omogućila retroaktivnu izmenu regulisanih tarifa za gas, odbacivši upozorenje Evropske komisije da to ne čini, jer će na taj način narušiti princip pravne sigurnosti. Razumljivo da je, s obzirom na ponašanje nacionalnih vlasti u ovom regionu, strpljenje predstavnika Komisije sve tanje.

Međutim, Evropska komisija ne sme odustati od ovog regiona.

Privatne energetske kompanije koje su aktivne u regionu ostaju pristalice pravila slobodnog tržišta EU.

Potrebna im je podrška EU i žele da izgrade slobodna tržišta i trguju sa drugim igračima na regionalnom nivou.

Iz tog razloga, EU mora da izrazi aktivnije interesovanje u regionu i takođe osigura da sva sredstva odobrena lokalnim vlastima budu uslovljena doslednom primenom pravila EU.

Izvor: icis.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!