Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJugoistična Evropa: Elektroenergetski...

Jugoistična Evropa: Elektroenergetski sistem 2030. godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Iako će se situacije znatno razlikovati od zemlje do zemlje u pogledu raspoloživosti domaćih resursa (hidroenergija, solarno zračenje, brzina vetra), očekuje se da će obnovljivi izvori energije biti „mejnstrim“ do 2030. godine u čitavoj Evropi. Scenariji dekarbonizacije pretpostavlja udeo OIE u 2030. godinu od 48% u bruto potrošnji u Evropi i 50% u Jugoistočnoj Evropi.

Godišnji miks električne energije u JIE

Najvažniju promenu u regionu predstavlja nagli pad udela proizvodnje na bazi uglja i lignita. U poređenju sa 2017. godinom, manje od polovine ukupne proizvodnje iz ovih goriva ostaće u sistemu do 2030. godine. To će biti nadoknađeno povećanjem proizvodnje obnovljivih izvora energije od 20 TWh, proizvodnje prirodnog gasa (25 TWh) i nuklarne proizvodnje (11 TWh). Region će se prebaciti sa pozicije neto izvoznika na neto uvoznu poziciju, ali godišnji opseg neto uvoza ostaće relativno mali – 6,8%.

Miks kapaciteta značajno se menja u scenariju dekarbonizacije, premeštajući se od kapaciteta zasnovanih na fosilnim gorivima prema obnovljivim kapacitetima. Promene su vođene pre svega rastom troškova ugljenika u zemljama EU i smanjenjem troškova obnovljivih tehnologija. Iako se pretpostavlja da će zemlje Zapadnog Balkana postaviti cene ugljenika tek od 2030. godine, u scenariju je u regionu Jugoistočne Evrope instalirano samo 1.500 MW novih proizvodnih kapaciteta na fosilna goriva zbog pretpostavljenog ekonomskog okruženja: povećanje cena ugljenika na drugim mestima, rast cena uglja i prirodnog gasa i pogoršavanje stope iskorišćenja fosilnih goriva.

Dugoročno, proizvodnja na bazi lignita i uglja neće biti u stanju da dostigne potrebne nivoe iskorišćenja, potrebne za pokrivanje sve većih troškova investicija i ispunjavanje viših standarda za emisije utvrđenih novim evropskim zakonodavstvom. Na nivou država, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kosovo, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija postaće neto uvoznici električne energije usled snažnog pada generacije na bazi uglja i lignita i manjeg rast proizvodnje OIE. U međuvremenu, neto izvozne pozicije Grčke i Rumunije će se osnažiti, jer će pad proizvodnje uglja i lignita biti više nego proporacionalno kompenzovan proizvodnjom prirodnog gasa i OIE.

Uticaj OIE na konvencionalne elektrane

I u Evropi i u regionu Jugoistočne Evrope scenario za 2030. godinu pokazuje fleksibilnije korišćenje elektrana, zasnovano na povećanju broja startapova po jedinici. To je posledica manjeg korišćenja konvencionalnih elektrana zbog povećane proizvodnje promenljivih OIE i pogoršanja ekonomskih performansi postrojenja na ugalj i lignit.  Rast troškova za fosilna goriva, cene ugljenika i sve veći troškovi investicija stavljaju postrojenja na fosilna goriva na kraju „krive redosleda zasluga“, što rezultira manjim brojem radnih sati. Ovaj uticaj je dodatno pojačan rastućom proizvodnjom PV i vetra, koji imaju nulte troškove, zbog čega će „efekat redosleda zasluga“ izbaciti sve više i više postrojenja na fosilna goriva iz proizvodne baze. Iako će se broj startapova povećati, ukupni troškovi pokretanja kao udeo varijabilnih troškova proizvodnje će do 2030. iznositi samo 1% i u EU i u JIE.

U isto vreme, stepen korišćenja različitih tipova elektrana značajno će se promeniti do 2030. godine, pri čemu će se upotreba postrojenja na prirodni gas popeti na 40% sa 7,5% u 2017. godini. Očekuje se da će korišćenje postrojenja sa pogonom na lignit u Evropi i regionu Jugoistočne Evrope pasti sa 81% na oko 68%, usled pogoršanja ekonomskih performansi i smanjenog operativnog rada.

Najvažnija promena između 2017. i 2030. godine jeste da će više elektrana raditi u režimu „vršnog opterećenja“: elektrane na prirodni gas sa niskim prosečnim godišnjim stepenom korišćenja i velikim brojem pokretanja (do 35 puta godišnje). Poređenja radi, najveći broj modeliranih startapova za date jedinice u 2017. godini bio je manji od 20 u jugoistočnoj Evropi. Do 2030. godine, više od polovine jedinica na gas aktivno će učestvovati na tržištu unutar dana i balansnom tržišu. Struktura korišćenja postrojenja koja koriste ugalj, lignit i HFO-LFO takođe će se promeniti do 2030. godine – sve više će raditi u režimu „fleksibilnih usluga“. Ovo potvrđuje njihovu izmenjenu ulogu i obrazac korišćenja u budućem elektroenergetskom sistemu: u većoj meri obezbeđivaće balansiranje sistema i fleksibilne usluge i obezbeđivaće veći deo svojih prihoda na kratkoročnim tržištima električne energije, umesto od bazne energije koja se prodaje na dan unapred tržištu i tržištu fjučersa.

Ograničenja prenosne mreže i smanjenje proizvodnje OIE

Model ima mogućnost smanjenja generacije vOIE proizvođača (promenljivi OIE: PV i vetrogeneratori) ako je to neophodno za stabilnost sistema, kada se interkonektori u potpunosti koriste i ne postoje fizičke mogućnosti za izvoz viška proizvodnje. U Evropi, smanjenje proizvodnje neće biti veće od 500 GWh godišnje u 2030. godini i ostaće nula u regionu JIE. Glavni razlozi za nizak nivo smanjenja vOIE su dostupnost hidroenergetskih resursa u regionu koji mogu udovoljiti potrebama fleksibilnosti u elektroenergetskom sistemu, dostupnost interkonekcija koje nude potencijal fleksibilnosti kroz uvoz i izvoz i niska korelacija između OIE fid-in-a duž granica.

Proizvodnja PV-a je u visokoj korelaciji u regionu, sa koeficijentima korelacije koji se kreću od 87% do 100% između zemalja. To je i očekivano, jer je razlika uglavnom uzrokovana dnevnom periodičnošću sunčeve energije. Primećujemo veoma različit obrazac u proizvodnji vetra, koji olakšava integraciju vOIE sistema. U regionu JIE brzine vetra pokazuju slabu korelaciju, krećući se od 11% do 46%. Te prilično niske korelacije sugerišu da generacija vetra ne bi istovremeno dosegla vrhunac u regionu; bila bi disperzovana vremenski i po zemljama u regionu. Takođe sugeriše da bi region sledio drugačiji obrazac proizvodnje vetra od severnoevropskih zemalja, što znači da proizvodnja vetra ne bi dosegla vrhunac u isto vreme u širem regionu Evrope.

Izvor: agora-energiewende.de

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!