Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija: Do ponedeljka...

Srbija: Do ponedeljka glasanje o izlasku Kosova iz „Elektromreže Srbije”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bilo kakvi jednostrani potezi Prištine znače i kraj Sporazuma o energetici, kažu u Kancelariji za KiM Vlade Srbije

Da li će takozvano Kosovo i definitivno biti van regulatornog bloka „Elektromreže Srbije” (EMS), znaće se posle ponedeljka 20. aprila, kada treba da bude završeno glasanje predstavnika zemalja Evropske unije i Energetske zajednice, koje traje već nekoliko dana.

Iako se očekivalo da će se ovo izdvajanje Kosova iz EMS-a prolongirati zbog pandemije virusa korona u celom svetu, takozvanom Kosovu i zemljama koje glasaju to očigledno ne predstavlja problem, jer se sve radi preko video-linka, a tako će se i glasati, saznaje „Politika”.

Srbija će po završetku ovog glasanja znati ko je od evropskih prijatelja bio na našoj strani, to jest da tzv. Kosovo ostane u okrilju EMS-a, a ko nije, kao i koja je od zemalja ostala suzdržana.

Upitani da prokomentrišu ove najave, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju za naš list kažu da je ovo ko zna koji pokušaj Prištine da prisvoji imovinu Srbije na KiM.

Republika Srbija je preko svojih preduzeća iz energetskog sektora operator koji iz centralne Srbije snabdeva sever Kosmeta električnom energijom, tako da će i ovaj pokušaj Prištine ostati mrtvo slovo na papiru, navode iz Kancelarije za KiM. Bilo kakvi jednostrani potezi Prištine u tom pravcu značili bi kraj Sporazuma o energetici.

Inače, ugovor između Operatora sistema transmisije i tržišta električne energije Kosova (KOSTT) i albanskog operatora prenosnog sistema OST o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo–Albanija potpisan je krajem decembra prošle godine na godišnjoj skupštini Udruženja evropskih operatera prenosnih sistema ENTSO u Helsinkiju.

Naime KOSTT i albanski operator prenosnog sistema objavili su 3. decembra 2019. da su u Tirani potpisali ugovor o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo–Albanija koji treba da stupi na snagu 20. aprila ove godine nakon čega Kosovo izlazi iz regulatornog bloka „Elektromreže Srbije”.

Upitan šta ovakva odluka znači za Srbe sa severa Kosova i da li bi na bilo koji način mogla da ugrozi njihovo snabdevanje strujom, prof. dr Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike, kaže za „Politiku” da je ovde reč o još jednoj demonstraciji sile i sujete tzv. Kosova prema Srbiji, te da je ovaj sporazum protivan Briselskom sporazumu.

„Tehnički gledano, to što tzv. Kosovo napušta EMS ni na koji način ne znači otimanje srpske imovine trafostanice Valač ili Gazivoda, niti isključivanje struje Srbima sa severa Kosova. Ovde praktično dolazi do toga da će balansiranje energijom, odnosno obezbeđivanje proizvodnje i potrošnje struje, Kosovo ubuduće raditi s Albanijom, a ne s EMS-om”, objašnjava Ružić.

Ko god da ovo radi, on mora na mreži da obezbedi ravnomerno balansiranje, odnosno redovno snabdevanje kako se ne bi dogodilo da je proizvodnja manja od potrošnje „Posledice ove odluke mogu se odraziti na smanjenje prihoda EMS-a, ali i na tehničke obaveze koje su do sada imali prema Kosovu. Inače, nekih velikih drugih gubitaka zapravo nema”, kaže Ružić.

Sam EMS posluje u regulatornom bloku s Crnom Gorom i Severnom Makedonijom. Isto je i s BiH i Hrvatskom i Slovenijom. Ovakva povezivanja imaju za cilj optimizaciju rezervnih resursa.

Ono što ostaje između KOSTT i EMS jesu zaostali ogromni dugovi za struju koju je KOSTT godinama neovlašćeno preuzimao. Inače Briselski sporazum predviđa da takozvano Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu KiM.

Osnivači bi bili EPS i Zajednica srpskih opština, koja nije formirana, a sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije.

Inače, kako se nezvanično saznaje, EMS je iscrpeo sva pravna sredstva kojom bi sprečio realizaciju ovog sporazuma, ali očekuje se da će tokom glasanja Kosovo dobiti većinu i izaći iz EMS-a.

Izvor; Политика

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!