Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

EU: Bez dogovora lidera EU o cenama energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Lideri EU nisu uspeli da se dogovore kako da odgovore na tekući problem visokih cena energije na evropskom samitu održanom u četvrtak, 16. decembra.

Posle dve runde pregovora koji su trajali satima, lideri su konačno odustali od planova da usvoje zajedničku izjavu o energetici, pri čemu se zemlje članice ne slažu oko uzroka skoka cena.

Od leta, cene prirodnog gasa širom sveta su skočile. Evropske zemlje se oslanjaju na uvoz da bi zadovoljile svoje potrebe za gasom.

Ali sa snažnijim ekonomskim oporavkom od očekivanog, manjim snabdevanjem iz Rusije i velikom potražnjom u Kini, cene gasnih fjučersa su dostigle rekordne visine, dostižući 130 evra po megavat-satu na holandskom čvorištu TTF, evropskom referentnom tržištu.

Na prethodnom samitu EU u oktobru, zemlje članice su se dogovorile o nizu nacionalnih mera za ublažavanje efekata za najugroženije građane.

Grupa uglavnom istočnoevropskih država članica na čelu sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim okrivila je sistem trgovine emisijama CO2 bloka za visoke cene električne energije.

Moravjecki je to ocenio kao „evropski porez na energiju“.

Podržao ga je odlazeći češki ministar energetike Karel Havliček koji takođe želi da EU suspenduje ETS, ali njih nije podržala većina država članica.

Uz dozvole koje su porasle na preko 90 evra, Francuska, Mađarska i Letonija su zahtevale od Brisela da pojača svoj nadzor nad tržištem CO2.

Evropska uprava za hartije od vrednosti i tržišta (ESMA) nije pronašla dokaze o nelegalnim tržišnim špekulacijama na tržištu EU za trgovinu CO2, ali su francuski predsednik Emanuel Makron i bugarski predsednik Rumen Radev kritikovali izveštaj, tražeći od komisije da nastavi sa analizom.

ESMA je prošlog meseca odbacila navode o zloupotrebama u trgovini emisijama, rekavši da su ekonomski i politički faktori izazvali rast cena.

Međutim, istraživači sa Instituta za istraživanje uticaja na klimu u Postdamu predložili su nove alate za otkrivanje špekulacija i pozvali EU da razmotri njihovu upotrebu.

Španija je takođe izrazila zabrinutost zbog visokih cena, ali je smatrala da je dovođenje u pitanje sistema ETS neprihvatljivo i umesto toga predložila je da bi Evropa trebalo da „revidira strukturu određivanja cena unutar evropskog energetskog tržišta“.

Ali grupa država članica na čelu sa Nemačkom ponovo je odbacila pozive na tržišne reforme.

„Unutrašnje energetsko tržište služi svojoj svrsi, ali mora biti otpornije“, napisala je estonska premijerka Kaja Kalas na Tviteru.

„[Postoji] nedostatak interkonekcija, nedostatak otpornosti i sigurnosti mehanizama snabdevanja. Rešenje: povećati kapacitet obnovljive energije i smanjiti zavisnost od fosilnih goriva.“

Nepremostivim se pokazalo i pitanje da li nuklearna energija treba da bude uključena u taksonomiju bloka za zelene investicije.

Francuska i niz drugih zemalja guraju Evropsku komisiju i druge zemlje članice da označe ovaj izvor energije kao zeleni. Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen trebalo bi da odluči o tom pitanju pre kraja godine.

Ali zemlje predvođene Nemačkom i Austrijom se protive. Novi nemački kancelar Olaf Šolc i Makron održali su zajedničku konferenciju za štampu kako bi ublažili spor.

„Razgovarali smo o tome poslednjih dana, a nastavićemo i narednih dana, da pronađemo dobar francusko-nemački kompromis, ali koji nije uslov za ono što ostaje delegirani akt komisije“, rekao je Makron.

Šolc je u međuvremenu priznao da Nemačka verovatno neće moći da zaustavi francuski pritisak za nuklearnu energiju.

„Francuska ide drugačijim putem [od Nemačke]. I druge zemlje takođe“, rekao je on.

Zato je važno da možete da pratite svoje staze i da istovremeno ostanemo zajedno širom Evrope“, dodao je on.

Izvor: euobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

Zelena tranzicija će podići cene energije

Vlade treba da priznaju da bi prelazak na ekološka energetska rešenja sa niskim sadržajem ugljenika povećao cenu energije na globalnom nivou, rekao je izvršni direktor francuskog energetskog giganta Total enerži Patrik Pujane za Fajnenšel tajms (FT). "Mislimo da će u...

EU se i dalje bori sa energetskom krizom

Iako su cene gasa i struje pale ispod svog maksimuma iz 2022. godine, ne predviđa se da će se u doglednoj budućnosti vratiti na nivoe pre pandemije, saopštila je Evropska komisija.  Evropska komisija ne predviđa da će se cene gasa i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!