Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EPS i RWE grade pet hidroelektrana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

JP Elektroprivreda Srbije i nemačka kompanija RWE Innogy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke kompanije “Moravske hidroelektrane”, za izgradnju pet hidorelektrana na Velikoj Moravi. 

Ugovor su u utorak potpisali generali direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor kompanije RWE Innogy Fric Farenhold i direktor hidro i novih projekata te kompanije Olah Hajl. Svečanom činu prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar poljoprivede, vodoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Zajednička kompanija EPS-a i RWE Innogy-ja biće nezavisni proizvođač električne energije i u narednim godinama treba da izgradi najmanje pet hidroektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage 150 megavata.

Investiciona vrednost projekta procenjena je na 352 miliona evra.

Prilikom predstvljanja “Bele knjige” EPS-a u Belom dvoru, potpisan je i protokol o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i EPS-a, u vrednosti 90 miliona evra. Protokol su potpisali ministar Dušan Petrović i generalni direktor EPS-a.

Oblasti u kojima će sarađivati to ministarstvo i EPS su izgradnja hidroelektrana, vetrogeneratora, korišćenje solarne energije i biorazgradivog otpada, kao i povećanje energetske efiskanosti u ruralnim područjima i rekultivacija pepelišta.

Takođe je potpisan i predugovor o izgradnji solarne elektrane na Zlatiboru, snage pet megavata, izumeđu EPS-a, kompanije “Dunav osiguranje” i opštine Čajetina, što je primer sprovođenja projekta iz “Bele knjige”.

Ugovor su potpisali Dragomir Marković, generali direktor “Dunav osiguranja” Milenka Jezdimirović i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Cvetković: EPS strateško preduzeće

Elektroprivreda Srbije predstavila je juče “Belu knjigu” koja, kako je istako premijer Srbije Mirko Cvetković, predstavlja strateški dokument EPS-a i prekretnicu u investicionim aktivnostima te kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti.

Na predstavljanju Bele knjige u Belom dvoru, Cvetković je kazao da EPS na taj način ide u susret ciljevima EU do 2020. godine, u oblasti obnovljivih izvora energije i podizanja energetske efiksanosti.

Kako je naglasio premier, EPS predstavlja strateško preduzeće za Srbiju, jer to javno preduzeće svake godine uloži oko 400 do 500 miliona evra, u proširenje kapaciteta i održavanje postrojenja.

On je kazao da je to značajno za podsticanje ostalih delova privrede Srbije, dodajući da Vlada podržava investicione aktivnosti EPS-a i orijentaciju da ulaže u obnovljive izvore energije.

“Bela knjiga” će 25. maja biti predstavljena na regionalnoj investitorskoj konferenciji u Beču, a 27. maja i u Briselu, najavio je Marković.

Izvor balkanmagazin.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!