Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEPS strateško preduzeće...

EPS strateško preduzeće za Srbiju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da će Vlada podržati Elektroprivredu Srbije (EPS) u tekućim investicijama i u novoj orijentaciji ka obnovljivim izvorima energije, jer su te aktivnosti u skladu sa postavljenim ciljevima Evropske unije.

Ističući da je EPS strateško preduzeće za Srbiju, ne samo zbog proizvodnje struje, nego i zato što svake godine ulaže 400 do 500 miliona evra u investicije, Cvetković je na promociji “Bele knjige” razvoja EPS, rekao da ta ulaganja predstavljaju podsticaj ostalim delovima privrede.

“Mi smo vrlo često veoma zadovoljni kad imamo nekog investitora koji uloži desetak-dvadesetak miliona evra u našu privredu, kada neko uloži 100 miliona onda smo presrećni, a EPS svake godine uloži 400-500 miliona u kontinuitetu”, istakao je Cvetković.

Okretanje obnovljivim izvorima energije, ukazao je on, imaće veliki uticaj u sprečavanju globalnog zagrevanja, a time će se omogućiti i da se dostigne cilj postavljen propisima EU – da do 2020. godine 20 odsto proizvedene struje bude iz obnovljivih izvora.

Premijerov savetnik za energetiku Petar Škundrić je, uz ocenu da je energetski sektor najvažnija i najvitalnija industrijska grana u zemlji, rekao da u Srbiji ima zaliha obnovljive energije koje su ekvivalent za između 3,8 i 4,4 miliona tona nafte, a da je 64 odsto toga u biomasi.

Biomase, precizirao je, ima u ekvivalentu 2,7 do 3,4 miliona tona nafte, dok hidropotencijal predstavlja oko deset odsto ukupnih obnovljivih izvora energije.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović najavio je da će već ove godine početi izgradnja 34 male hidroelektrane, jer će devet velikih akumulacija kojima gazduju Srbijavode biti dato na raspolaganje elektroprivrednom sistemu, a ukupna vrednost tih investicija je 90 miliona evra.

Prema rečima ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića, EPS je primer kako za nekoliko godina jedno preduzeće koje je bilo zagađivač okoline može da promeni svest i da investira u ekološke projekte.

Kako je naglasio, “Bela knjiga” i projekti EPS u njoj će sigurno doživeti uspeh, ali, smatra Dulić, potrebno je u državi učiniti sve da se, zbog adiministrativnih procedura, ne odbijaju investitori.

“Mnogi projekti danas stoje, da li na nivou države, ili lokalnih samouprava, čekajući različita odobrenja i dozvole, i to traje prilično dugo. Pitanje je koliko smo do sada investitora odbili zbog toga što nismo bili u stanju da isposlujemo sve ono što je neophodno”, upozorio je Dulić.

Generalni direktor EPS Dragomir Marković objasnio je da je “Bela knjiga” dokument koji prezentuje projekte iz oblasti energetske efikasnosti, uštede struje, obnovljivih izvora i primene naprednih tehnologija sa ciljem borbe protiv klimatskih promena.

Mnogi od tih projekata, rekao je, već imaju zatvorenu finansijsku konstrukciju.

Marković je, posle prezentacije “Bele knjige” potpisao tri ugovora kojim se omogućava izgradnja novih elektroenergetskih objekata.

Sa nemačkom kompanijom RWE potpisan je ugovor o osnivanju zajedničke firme Moravske hidroelektrane, koja će biti nezavisni proizvođač struje i u narednim godinama treba da izgradi najmanje pet hidroelektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage oko 150 megavata.

Investiciona vrednost projekta procenjena je na oko 352 miliona evra, a Marković je rekao da bi on trebalo da bude završen u narednih pet do šest godina.

Marković je s ministrom poljopriprede Srbije potpisao protokol o saradnji u oblasti izgradnje hidroelektrana, vetrogeneratora, korišćenja solarne energije i biorazgradivog otpada.

Sa kompanijom Dunav osiguranje i opštinom Čajetina EPS je potpisao sporazum o izgradnji solarne elektrane na Zlatiboru, snage pet megavata.

Protokol o prirodnim resursima

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i generalni direktor javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ Dragomir Marković potpisali su juče protokol o korišćenju prirodnih resursa za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Protokol je potpisan u Belom dvoru prilikom predstavljanja “Bele knjige” EPS, strateškog dokumenta kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

“Bela knjiga predstavlja novi impuls investicionom ciklusu EPS koji treba podržati“, izjavio je Petrović i dodao da će u naredne dve godine zajednički biti realizovane 34 mini hidrocentrale.

Petrović je naglasio da ćemo već tokom ove godine početi da koristimo veliki energetski potencijal obnovljivih izvora energije.

Protokolom, vrednim 90 miliona evra, uređuje se zajednička saradnja Ministarstva poljoprivrede i trgovine i EPS u izgradnji hidroelektrana i vetrogeneratora, korišćenja solarne energije i biorazgradivog otpada kao i povećanja energetske efikasnosti u ruralnim područjima i rekultivacije pepelišta.

Izvor balkanmagazin.com

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!