Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EPS i “Dunav osiguranje” ulažu u obnovljive izvore energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predstavnici Javnog preduzeća “Elektroprivreda Srbije” i Kompanije “Dunav osiguranje” potpisali su juče sa Skupštinom opštine Čajetina protokol o poslovnoj saradnji za izgradnju postrojenja za za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na području te opštine.

Poptisani protokol, kako je rekao generalni direktor EPS-a Dragomir Marković, u skladu je sa trendom da ne postoji u svetu nijedna elektroenergetska kompanija, niti država koja ne razavija oblast obnovljivih izvora energije, na što ih obavezuju i konvencije iz obalsti zaštite životne sredine.

“EPS će razvijati te obnovljive izvore energije i to će vrlo brzo biti jedan od osnovnih resursa kojima ćemo su u budućnosti baviti”, rekao je Marković prilikom potpisivanja ovog protokola na Zlatiboru.

On je podsetio da je EPS započeo projekat izgradnje 50 mini hidrocentrala širom Srbije koje finansira država, a po njegoim rečima u toku je proces dobijanaja kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 45 miliona evra.

“Užički kraj će biti centar delatnosti EPS na projektu obnovljivh izvora energije, iz koga će se voditi taj posao, gde će se formirati i organizaciona celina koja će se time baviti. Užički region to zaslužuje jer je najbogatiji resursima obnovljive energije”, rekao je direktor EPS-a.

“Dunav osiguranje”, prema rečima Milenke Jezdimirović, generalne direktorke te kompanije, potpisivanjem ovog protokola sa EPS-om i opštinom Čajetina okreće novu stranicu svog poslovanaja i uzima učesće u proizvodnji “zelene” energije.

Ono što je u svetu uobičajena praksa, kod nas se danas dešava prvi put. Komapanija “Dunav osiguranje”, zajedno sa EPS-om, našim strateškim partnerom i oppštinom Čajetina, počinje novi vid investiranja svojih sredstava, čime pokazuje građanima Srbije kako se može zajedničkim snagama i domaćim kapitalom, koristeći prirodne resurse, doprineti da se izgradnjom hidroenergetskih objekata doprinese razvoju lokalne zajednice i otvaranju novih radnih mesta.

U projekat izgradnje mini hidrocentrala u čajetinskoj opštini Kompanija “Dunav osiguranje” će, prema rečima Jezdimirovićeve, uložiti milion evra.

Predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović rekao je novinarima da na području te opštine postoje potencijalne mogućnosti za izgradnju 28 mini hidroelektraana, ističući i velike potencijale te opštine u sferi solarne energije i vetra.

Stamatović je rekao da se potpisani protokol o izgradnji mini hidrocentrala uklapa u strategiju dugoročnog razvoja opštine i zaštite životne sredine, u kojoj je turizam najznačajnija grana privređivanja.

Predstavnici EPS-a i Dunav osiguranja poslepodne će sličan protokol potpisati i sa predstavnicima opštine Ivanjica.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!