Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetika je pokretač...

Energetika je pokretač privrede

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U oblasti energetike moraju se pokrenuti investicije, uz povećanje cene struje, jer svaki dinar uložen u energetiku donosi 1,5 dinara rasta u bruto domaćem proizvodu, izjavio je juče Tanjugu predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin.

Investicije u energetici moraju se pokrenuti, uz povećanje cene struje, jer je ona sada tako niska, da ne može da privuče nijednog strateškog partnera, rekao je Đuričin i dodao da cene struje treba postepeno povećavati uz socijalne karte i druge beneficije za ugrožene, jer ‚‚EPS treba da bude profitno preduzeće, a ne socijalni stabilizator‚‚.

Prema rečima predsednika SES, “povećanje cena struje biće šok i za stanovništvo i privredu, ali treba da se odredi ritam podizanja cena i za najugroženije napravi program socijalnih karata ili sličnih beneficija.”

Podizanje privrednih aktivnosti je suština reformi u Srbiji, jer naša zemlja sada ima nesklad između agregatne ponude i tražnje i to je posledica kašnjenja u tranziciji, napomenuo je Đuričin i naveo da smo sada na svega 70 odsto bruto domaćeg proizvoda iz 1989. godine, uz izgubljenih čak 60 odsto industrijske proizvodnje.

“Jedno od rešenja moglo bi biti investiranje u energetiku, a ulaganja u ovu oblast bitna su i za makroekonomsku stabilnost Srbije, jer je reč o robi koja se može prodati”, ocenio je on i dodao da sve projekcije uglednih međunarodnih organizacija predviđaju da će do 2030. godine rasti tražnja za električnom energijom i ukazuju da bi moglo doći do laganog skoka cena.

Čak 75 odsto rasta te tražnje treba da bude obezbeđeno iz fosilnih goriva, prvenstveno uglja, a 70 odsto tih elektrana još nije ni izgrađeno, rekao je Đuričin.

On dodaje da bi energetska ulaganja pokrenula investicije i zapošljavanje u drugim granama, kao što su građevinarstvo, industrija elektroopreme, pa sve do finansija i potrošnih dobara.

Đuričin je istakao da EPS “mora da uđe u zonu profitabilnog poslovanja da bi imao prostor za reinvestiranje,” jer su ulaganja cena opstanka za svaku kompaniju.

“Država treba da pomogne EPS-u da bi pomogla sebi, a to će uraditi ako obezbedi tehnokratski okvir upravljanja i EPS bude kao i svako profitno orijentisano preduzeće, a ne socijalni stabilizator,” zaključio je Đuričin.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!