Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeStara cena struje...

Stara cena struje za 1.500.000 porodica

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Struja će definitivno poskupeti 1. marta. Za domaćinstva, električna energija će biti skuplja za 13,6 odsto, dok će u privredi računi za struju biti viši za 15 odsto. Međutim, kako saznaje list Novosti, više cene neće važiti za domaćinstva čija je prosečna potrošnja do 350 kilovat-časova, a kojih je, prema procenama zaposlenih u Nemanjinoj 11, blizu milion i po.

Vlada Srbije će, kako je potvrđeno za Novosti, na sednici u četvrtak razmatrati plan poslovanja Elektroprivrede Srbije za 2011. godinu, prema kome će novi cenovnik za električnu energiju važiti od početka sledećeg meseca. Ali, država će, uz „paraf“ na poskupljenje, dati Elektroprivredi i preporuku da se ovo povećanje ne odnosi na građane koji mesečno potroše do 350 kilovat-časova.

Praktično, posle ove preporuke Vlade, struju će po starom cenovniku plaćati svi oni čiji su mesečni računi za utrošak električne energije oko 2.000 dinara. U Vladi računaju da u ovoj kategoriji ima najviše penzionera i ostalih, siromašnijih kategorija stanovništva. Nažalost, oni koji struju koriste za grejanje, već narednog meseca moraće da računaju na značajno uvećane račune. Veliki broj ovakvih potrošača prelazi u „crvenu zonu“, jer tokom zime mesečno potroše i više od 1.800 kilovat-časova struje za grejanje domova od 60 kvadratnih metara. Računica pokazuje da bi njima računi, koji su dosad iznosili oko 6.000 dinara, mogli da budu veći i za blizu 1.000 dinara.

SOCIJALNE KARTE

Prema tvrdnji predsednika Saveza ekonomista Srbije Dragana Đuričina, povećanje cena struje biće šok i za stanovništvo i za privredu, ali EPS mora da započne profitablino poslovanje kako bi imao dovoljno novca za ulaganje u razvoj.

– Treba odrediti ritam podizanja cena, a za najugroženije je potrebno napraviti program socijalnih karata ili sličnih beneficija – kaže Đuričin. – Cena struje u Srbiji sada je niska, pa ne može da privuče nijednog strateškog partnera. A EPS mora da obezbedi sredstva za investicije, jer bez ulaganja u razvoj elektrana neće opstati.

Izvor Novosti.rs 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!