Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetika jedna od...

Energetika jedna od tema tokom rusko-turskih razgovora

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Očekuje se da će cena ruskog prirodnog gasa i budućnost nekoliko energetskih projekata, uključujući 20 milijardi dolara vrednu atomsku elektranu koju će u Turskoj graditi Rusija, biti teme razgovora tokom predstojeće ovonedeljne posete premijera Turske Tajipa Erdogana Moskvi.

Te dve zemlje su prošle godine postavile cilj proširenja trgovinske razmene sa 26 milijardi dolara, na 100 milijardi dolara u periodu od pet godina, podsetila je agencija Rojters.

Erdogan će se tokom posete Moskvi, koja počinje sutra i traje do četvrtka, sastati sa premijerom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Dmitrijem Medvedevom.

Turska je značajan učesnik u projektu izgradnje gasovoda “Nabuko”, vrednom 10,8 milijardi dolara, koji podržava Evropska unija i koji treba da doprema gas iz Turkmenije u Evropu, zaobilazeći Rusiju. Rusija, pak, predlaže izgradnju rivalskog “Južnog toka” po dnu Crnog mora i u teritorijalnim vodama Turske i Bugarske.

Rusija je prošle sedmice saopštila da bi mogla odustati od planova za polaganje podmorske deonice “Južnog toka” i umesto nje izgraditi pogon za proizvodnju tečnog prirodnog gasa zbog rizika koji predstavljaju novi energetski propisi EU.

“Biće razgovarano o projektu ‘Južni tok’. Energetski dijalog je veoma značajan deo naših bilateralnih odnosa. O svim aspektima našeg energetskog dijaloga biće razgovarano”, ukazao je portparol Putina Dmitrij Peskov.

Turska od Rusije kupuje 64 odsto svojih potreba u gasu, 40 odsto nafte i veliku količinu uglja. Kao rezultat, ukupan ruski izvoz u Tursku je u 2010. vredeo 21,6 milijardi dolara, dok je turski izvoz u Rusiju dostigao svega 4,6 milijardi dolara.

Energetski analitičari upozoravaju da postoji opasnost da Turska postane preterano zavisna od ruskih energenata.

“Tu nije reč samo o prirodnom gasu. U pitanju je i atomska energija kada će Turska postati zavisna od obogaćenog uranijuma iz Rusije i od ruske nuklearne tehnologije”, ukazao je direktor za istraživanja u kompaniji “Sidar global edvajzers” Garet Vinrou.

Energetski analitičar iz Ankare Nečdet Pamir je kritikovao sporazum , postignut prošlog maja, u okviru kojeg će Rusija izgraditi prvu tursku atomsku elektranu na mediteranskoj obali. On je ukazao da uslovi tog sporazuma ne predviđaju transfer tehnologije, da će struja iz te elektrane biti preskupa i da će povećati ukupnu zavisnost Turske od Rusije.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!