Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

EK usvojila plan za povećanje energetske efikasnosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Evropska komisija pozvala je članice Unije da udvostruče napore za povećanje energetske efikasnosti, usvajajući plan smanjenja zavisnosti od uvoza nafte i ograničenja emisije ugljendioksida do sredine ovog veka.

Prema planu koji je EK usvojila, emisija štetnih gasova treba da se smanji za 80 odsto do 2050. godine. Preciziraju se i međufaze u padu emisije, i to za 40 odsto do 2030. i za 60 procenata do 2040. godine.

U planu se ističe da Evropska unija do 2020. godine može da smanji emisiju štetnih gasova za 25 odsto u odnosu na nivo iz 1990. godine, proizvodnjom tehnološki savršenijih kućnih aparata, renoviranjem javnih zgrada i poboljšanjem tehnologija automobilske industrije.

Evropski komesar za klimu Koni Hedegard je danas izjavila da ovi ciljevi mogu da se ostvare i sa postojećim tehnologijama, prenele su svetske agencije.

Plan predviđa investicije u visini od 270 milijardi evra godišnje, ili približno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Evropske unije.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!