Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeEgipat najavio reviziju...

Egipat najavio reviziju gasnih sporazuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Egipatski premijer Isam Šaraf doneo je odluku da revidira sve ugovore o isporukama gasa sklopljene sa stranim partnerima, uključujući Izrael i Jordan.

Revizija ugovora je neophodna kako bi se “gas prodavao po dostojnoj ceni”, koja bi maksimalno koristila Egiptu, prenosi agencija AFP pozivajući se na egipatsku drzavnu agenciju MENA.

Kako se očekuje, Šaraf će se danas povodom gasnih sporazuma sastati sa ministrom energetike Jordana Haledom Tukanom.U slučaju da se uslovi sporazuma promene u meri koja odgovara egipatskog strani, budžet Egipta će se popuniti sa dodatnih tri do četiri milijarde dolara.

Kad je u pitanju Izrael, Egipat obezbeđuje oko 40 odsto potreba te zemlje za gasom.U decembru prošle godine četiri izraelske firme su sklopile 20-godišnje sporazume sa Egiptom o kupovini gasa ukupne verednosti od pet do deset milijardi dolara.

Egipat, koji je po rezervama gasa (1,656 biliona kubnih metra) na 22. mestu u svetu, godišnje izvozi oko 8,55 miljardi kubnih metara gasa.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!