Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBugarska: Kozloduj jedna...

Bugarska: Kozloduj jedna od najbezbednijih elektrana u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Bugarski ministar energetike Trajčo Trajkov izjavio je da je nuklearna elektrana Kozloduj jedna od najbezbednijih u Evropi i nije isključio mogućnost da bude izgrađen i sedmi reaktor te centrale ako se Rusi povuku iz projekta izgradnje nuklearke Belene.

Ministar Trajkov je naglasio da je elektrana Kozloduj proveravana više puta i da su čak i zatvoreni treći i četvrti reaktor u boljem stanju od reaktora nekih drugih elektrana.

“Nisam zabrinut zbog kontrole koju će izvršiti stručnjaci agencije za atomsku energiju”, istakao je Trajkov u razgovoru sa novinarima.

Jedina bugarska nuklearka Kozloduj ima šest reaktora, ali su četiri jačine 440 megavata zatvorena iz bezbedonosnih razloga, prva dva 2002. godine, a treći i četvrti 2006. neposredno pre ulaska Bugarske u EU.

U opticaju su peti i šesti reaktor jačine od po 1.000 megavata, novije ruske proizvodnje, za koje Evropska komisija smatra da ne predstavljaju bezbedonosni problem.

Iako su zatvoreni, četiri reaktora nisu još demontirana zbog nedostatka sredstava.

Bugarska je nakon zatvaranja prva četiri reaktora Kozloduja počela izgradnju druge nuklearke Belene, koja bi po projektu imala dva reaktora jačine od po hiljadu megavata.

Izgradnja je poverena ruskoj kompaniji Atomstroj eksport, koja je i proizvela određeni deo opreme, ali se sa izgradnjom centrale stalo iz finansijskih razloga.

Bugarska je do sada investirala dosta novca u projekat Belene iako još uvek nije dogovorena cena projekta sa ruskom stranom, izjavio je Trajkov i dodao da ne veruje da će nastavak izgradnje propasti zbog havarije u japanskoj nuklearki Fukušima, izazvanoj zemljotresom.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!