Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBP tužio partnere...

BP tužio partnere zbog ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija Britiš petroleum (BP) podnela je tužbu protiv vlasnika naftne platforme Dipvoter horajzon u Meksičkom zalivu, gde je pre tačno godinu dana došlo do eksplozije, koja je pokrenula najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD. BP od kompanije Transoušn, vlasnika platoforme, traži odštetu od 40,9 milijardi dolara, tvrdeći da su svi bezbednosni sistemi i uređaji, kao i procedura kontrole bušotine na morskom dnu, bili neuspešni, što je dovelo do velikog isticanja nafte.

Britanska kompanija takođe tuži Kameron internešenel, koji je isporučio masivni uređaj za zaustavljanje isticanja nafte, čiji je pogrešni dizajn doprineo katastrofi.

BP nastoji da dođe do tog novca da bi lakše isplatio desetine milijardi dolara naknada koje mora da plati za štetu načinjenu privredi duž obala Meksičkog zaliva, posle isticanja nafte iz izvorišta Makondo, koje je u vlasništvu BP-a.

Istovremeno, Transoušn je tužio BP, tražeći 12,9 miliona dolara, a ostale firme za još 20 miliona dolara. Među njima je i Holibarton, koja je obezbedila cementnu smesu za obezbeđenje izvora nafte, koja se pokazala nestabilnom.

Kako se navodi u tužbi, to su troškovi koje je Transoušn imao kada je naftna platforma potonula u more.

Tužbe su podnete poslednjeg dana roka kada su partneri u tom poslu podmorske eksploatacije nafte imali pravo da jedni od drugih podnesu takve zahteve.

Katastrofa u Meksičkom zalivu započela je 20. aprila prošle godine eksplozijom na naftnoj platformi Dipvoter horajzon, 80 kilometara ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika. Iz izvora Makondo tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte koje je, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, delimičcno stavljeno pod kontrolu tek 4. juna.

BP je tek 15. jula uspeo da na otvor postavi efikasan poklopac koji je uspeo da u potpunosti zaustavi isticanje nafte.

Vladine najgrublje procene su da je iz Makonda za tri meseca isteklo više od 200 miliona galona nafte, što je tu krizu učinilo najvećom ekološkom katastrofom u istoriji SAD.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!