Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBenzin će preći...

Benzin će preći cenu od deset kuna po litri

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nastavi li se eskalacija sukoba u Libiji, koja naftom snabdeva zapadnu Evropu, zaustaviće se proizvodnja i izvoz libijske tzv. lake nafte, jedne od najkvalitetnijih u svetu. Tako će, pak, porasti potražnja za ruskom naftom, a samim time i njena cena.

Cene benzina u Hrvatskoj već su sada veoma visoke, pa litra eurosupera 95 iznosi od 9,45 kuna do 9,86 kuna, a cena dizela iznosi od 9,02 do 9,07 kuna po litri. Iako je Hrvatska vezana uz rusku naftu koju uvozi Ina, nastave li se nemiri u Libiji, to će i te kako uticati na rast cene naftnih prerađevina u nas.

Zapravo, sada je samo tehničko pitanje kada će cena litre benzina preći 10 kuna budući da je i brent, nafta iz Severnog mora, čija je cena referentna za područje Evrope, u sredu naveče dosegnula najveću cenu u poslednje tri godine (111,44 dolara za barel), piše Večernji list.

“Ako se sukobi u Libiji brzo završe, onda tamošnja situacija ne bi smela uticati na cenu nafte, ali ako se nastave i bude nedostatka brega i es sidera (libijska nafta), porast će cene ruske nafte”, objasnio je Jasminko Umičević, direktor Oli&Gas Consultinga.

Inače, analitičari su već procenjivali da će cena naftnih prerađevina u Hrvatskoj prijeći 10 kuna jer će i barel nafte na svetskom tržištu preći 100 dolara. Situacija na severu Afrike sad samo ubrzava taj scenarijo.

No, sve oči su sada uprte u Siriju, u kojoj takođe vlada diktatorski režim. Osim što je bogata naftom i plinom, Sirija ima jak uticaj na Egipat i Liban, a onde i hrvatska naftna kompanija Ina ima koncesiju za vađenje plina i nafte na bloku Hayan. Sav plin i naftu koji Ina onde izvadi prodaje sirijskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji, te u godini računa na 200 do 300 miliona dolara čiste dobiti, piše Večernji list. Zarati li se i onde, to će biti veliki udarac za našu najveću naftnu kompaniju.

Izvor Danas.hr

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!