Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBelorusija proračunala štetu...

Belorusija proračunala štetu od havarije u Černobilju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Šteta koju je Belorusiji nanela havarija atomske centrale u Černobilju, proračunata na osnovu 30-godišnjeg prevazilaženja posledica, procenjenja je na 235 milijardi dolara, ukazuje se u danas objavljenim dokumentima službe za likvidaciju posledica havarije ministarstva za vanredne situacije Belorusije.

U ukupnoj šteti pretrpljenoj od 1986. do 2015. godine najveći deo, 81,6 odsto ili bezmalo 192 milijade dolara su troškovi vezani za održavanje proizovdnje i sprovođenje mera zaštite.

Direktne i indirektne štete koje je Belorusija pretrpela od nuklearne katastrofe u Černobilju procenjene su na blizu 30 milijardi dolara (oko 12,6 odsto ukupno procenjene sume), prenosi ruska agecnija RIA Novosti.

Visinu neostvarene dobiti belorusko ministarstvo ocenjuje na 13,7 milijardi dolara (5,8 odsto). Ova institucija podesća da je zbog radijacije kao posledice eksplozije na četvrtom reaktoru nuklearke, iz poljoprivrednog prometa isključeno više od 2.000 kvadratnih kilometara obradivih površina, i da je obustavljena eksploatacija 22 nalazišta mineralno-sirovinskih resursa.

Sem toga, obustavljena su geološka istraživanja naftonosne oblasti Pripjat, čije su rezerve ocenjene na 52,2 miliona tona nafte.

Bezmalo četvrtina šumskog fonda Belorusije, 17.300 kvadratnih kilometara šume bilo je kontaminirano posle ekplozije atomske centrale u Černobilju.

U zoni kontaminacije nalazi se oko 340 industrijskih fabrika koje su, ili obustavile proizvodnju, ili su uslovi rada u njima značajno pogoršani.

U dokumentima beloruskog ministarstva za vanredne situacije se ističe da procena štete prouzrokovane černobiljskom katastrofom nije konačna. 

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!