Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaViše struje –...

Više struje – manje gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Umesto prvobitno najavljenih 120 kilovat-časova struje i 90 kubika gasa, socijalno ugrožena domaćinstva u Srbiji besplatno bi trebalo da dobiju dvostruko više kilovat-sati struje, ali i nešto manje gasa – oko 75 kubika mesečno. Upravo to predviđa nova, izmenjena Uredba o energetski zaštićenim kupcima.

I dok u Ministarstvu energetike kažu da bi ovo u načelu trebalo da bude i konačna verzija povlastica za najugroženije, u EPS-u ne isključuju mogućnost još nekih izmena. Ni jedni ni drugi ne očekuju da će biti radikalnijih izmena, kao što su ove od pre dva dana, urađene uz konsultacije nadležnih ministarstava.

Prema novom predlogu Uredbe količina besplatne struje i gasa zavisi od broja članova domaćinstva, a novi dokument precizira i uslove za sticanje prava na besplatne kilovat-sate. Da bi samci ostvarili pravo na besplatnu struju ne smeju da imaju primanja veća od 12.900 dinara, dok bračni parovi, ali i porodice s tri člana kilovat-časove će dobiti na poklon pod uslovom da su im ukupna primanja manja od 18.786 dinara

Četvoročlanoj i petočlanoj porodici, limit je postavljen na 24.672 dinara. Za one koji imaju šest i više članova, granica je 30.558 dinara. Kod najsiromašnijih podstanara nema izmena i oni će moći da se prijave za poklon kilovate, uz dokaz da zakupljuju stan. I korisnici socijalne pomoći biće energetski zaštićeni.

Ukoliko prikupi sva dokumenta, domaćinstvo sa jednim članom neće plaćati 120 kilovata struje mesečno. Kod dvočlane i tročlane porodice poklon je 160 kilovata, za domaćinstva sa četiri i pet članova – 200 kilovata, a za familije sa šest i više članova – 250 kilovata. Pomoć važi do kraja kalendarske godine, nakon čega se podnosi novi zahtev lokalnoj samoupravi.

Energetski zaštićen kupac je domaćinstvo koje živi u jednoj stambenoj jedinici sa jednim mernim mestom, a kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca su ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje.

Upitan da prokomentariše izmenjenu Uredbu kada je reč o potrošačima koji su u drugoj podeli karata dobili manje besplatnog gasa, Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da bi bilo u redu da se nadležni koji svakodnevno daju izjave o besplatnim kilovatima i kubicima gasa, drže bar jednom obećanja.

– Nove izmene dodatno zbunjuju potrošače. Pogotovo za struju, iako je limit dvostruko veći, dok su potrošači gasa oštećeni. Limit je s 90 smanjen na 75 kubika i to za najbrojnija domaćinstva. Samci će dobiti besplatno 40 kubika, dvočlane i tročlane porodice 50, a domaćinstva sa četiri i pet članova 60 kubika, što je malo, kaže Vuletić.

Ako se zna da je prosečna potrošnja gasa oko 1.500 kubika, predviđeni kubici za samce čine tek oko 2,6 odsto potrošnje, 60 i 75 kubika je takođe na nivou statističke greške i čine 3,3 do četiri odsto potrošnje, objašnjava on.

Razlog za to po njemu bi mogla biti računica, odnosno koliko bi najavljenih 90 kubika gasa koštalo državu. Ako je kubik gasa sada košta 45 dinara, a ima oko 20.000 onih koji koriste gas za grejanje, nadležni su shvatili da su „preterali” s 90 kubika, odnosno da to mnogo košta državu.

U EPS-u, kažu, da je najvažnije da postoji dobra volja da se pomogne najsiromašnijima i da se još uvek traga za najboljim modelom, pa ja zato do izmena i došlo. U ovom javnom preduzeću ocenjuju da je najnoviji predlog bolji od prethodnog, jer su duplirani kilovati. Nije svejedno da li jedan član sam troši 120 kilovata tako što mesečno uključuje bojler od 50 litara ili to treba da deli četiri i više članova domaćinstva.

Upitan koliko će ove novine koštati budžet, u EPS-u kažu da bi se ukoliko ovo ostane i konačan predlog, iz državne kase izdvajalo oko 500 miliona, odnosno za oko 200 miliona više nego što je to predviđao prvobitan predlog o 120 kilovat-časova struje.

Važno je da budžetom zaista mogu da budu pokriveni troškove ove besplatne struje, kako se na kraju ne bi sve svelo na odloženo plaćanje, jer će u tom slučaju svi građani Srbije morati da plate ove povlastice za najsiromašnije, poručuju iz EPS-a. Inače prosečna potrošnja u Srbiji je oko 350 kilovat-časova električne energije. Građani koji su se juče javljali našoj redakciji, pošto su čuli za novi predlog Uredbe, pitaju koja to četvoročlana porodica troši samo 200 kilovat-časova mesečno, te de nema govora o poklonu.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!