Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeVijetnam traži pomoć...

Vijetnam traži pomoć Turske za izgradnju rafinerija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Vijetnamska kompanija za naftu i gas u državnom vlasništvu „Petrovietnam“ traži kompanije za izgradnju nove rafinerije, što je nova prilika za turske građevinare koji su pretrpeli značajne gubitke zbog previranja u Libiji.

,,Vijetnam ima za cilj da poveća broj rafinerija zbog ogromnih resursa nafte i gasa. Pozivamo turske firme da grade u Vijetnamu”, rekla je Dam Thi Huien, zamenik generalnog direktora Petrovietnam-a, na Tursko-Vijetnamskom forumu za trgovinu i investicije.

Petrovietnam proizvodi približno 15 miliona metričkih tona nafte dnevno, ali namerava da poveća ovaj kapacitet kroz ulaganja u naftna polja. Trenutno u zemlji postoje dve rafinerije nafte – Dung Kuatin u istočnoj provinciji Kvang Ngai, i Nghi Sina, južno od Hanoja. Vijetnamci su u potrazi za stranim investicijama radi izgradnje novih rafinerija “, kaže Rızanur Meral, predsednik TUSKON-a, komentarišući poslovni sastanak kojim je predsedavao Nguien Thi Doan, potpredsednik Vijetnama.

Meral je, međutim, predočio i poteškoće prilikom realizacije takvih ogromnih projekata, podsećajući da bi izgradnja rafinerije u Vijetnamu koštala 6 milijardi dolara. ,,Takva investicija čini se na prvi pogled nemoguća”, rekao je on, dodajući da je svestan da će turskim firmama prioritet biti izgradnja sopstvene rafinerije u južnoj pokrajini Čejhan, jer su potrebe za rafinerijom u Turskoj znatno veće. Ipak, ova ponuda je značajna za Tursku, rekao je Meral.

Vijetnamske firme su takođe zainteresovane za uvoz turskih građevinskih materijala. Vodeće vijetnamske građevinske kompanije, uključujući i Dai Dong-tam, Vietland i tajlandski Hoang, učestvovale su u bilateralnim susretima sa turskim kompanijama u petak.

,,Mi smo spremni da podržimo turske firme koje smatraju da treba da investiraju u našu zemlju”, rekao je potpredsednik Vijetnama, podsećajući da je njegova zemlja privukla 20 milijardi dolara direktnih stranih investicija samo prošle godine. Vijetnam je ključ za tržišta poput Malezije, Kambodže, Bruneja i Mijanmara.Vietnamski uvoz dostigao je krajem prošle godine 636 miliona dolara, dok je turski izvoz u zemlje jugoistočne Azije iznosio 108 miliona.

Izvor energyobserver.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!