Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Vetrom do struje

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na samo 50 kilometara od Beča, prema granici sa Slovačkom, vetrenjača do vetrenjače, a od njih dvostruka korist – i energetska i turistička.

Posle japanske nuklearne krize, u svetu se preispituje sigurnost nuklearki. Zatvaraju se stari reaktori i obustavlja gradnja novih. Države se sve više okreću obnovljivim izvorima energije.

Ekipa RTS-a obišla je vetroparkove u Austriji, koja je među najvećim zagovornicima čiste energije, a zainteresovana je da investira u Srbiji.

Na samo pedesetak kilometara od Beča, prema granici sa Slovačkom, vetrenjača do vetrenjače, a od njih dvostruka korist – i energetska i turistička. U naselju Bergu, vetroparkove su napravili investitori, a u Bruku meštani samodoprinosom.

“Kada smo počeli, nas 14 smo investirali u projekat i na kraju smo dobili dozvolu za izgradnju ovog vetroparka. Finansirali smo ga zajedno sa bankom”, rekao je Gotfrid Pšil, iz Enerdži parka u Bruku.

Poslovni rizik se isplatio, pa su u blizini izgradili još vetrofarmi koje su prodali. Vetrenjačama, pokrivaju, kažu, potrebe za strujom i delimično za grejanjem.

Jedna vetrenjača snage tri megavata može kompletno da snabde strujom oko 1.200 domaćinstava. U Evropi energiju vetra, za sada, najviše koriste Nemci, Španci i Danci. Investitori kažu da zemlje u svetu ubrzano planiraju projekte za gradnju novih vetroparkova.

Izvor smedia.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!