Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Rđa iz rerne izvor jeftinog goriva

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rđa iz rerne mogla bi da bude ključ za proizvodnju neograničene količine jeftinog goriva, tvrde američki naučnici.

Tim stručnjaka Tehnološkog instituta Kalifornije u Pasadeni koristio je rđu koja se stvara u zagrijanoj rerni da bi odvojio kisik od vode i ugljen-dioksida i na taj način dobio osnovu novog tečnog goriva.

Oni kažu da ovo gorivo može da se pretvori u gorivne ćelije koje bi mogle da pokreću mašine ili da se koristi za napajanje generatora. Njihovo otkriće povećava šanse da se stvori jeftini izvor energije od sunčeve svjetlosti, vode i ugljen-dioksida, elemenata kojih na Zemlji ima u ogromnim količinama.

Koristeći koncentrisanu sunčevu svijetlost, naučnici su prvo zagrijali rđu u rerni na 1.650 stepeni i tako se na prirodan način oslobodio kisik sa njene površine.

Kada je temperatura pala, naučnici su primetili da je rđa usisala kisik, kao da “udiše ili izdiše” zavisno od temperature. Kada su naučnici dodali vodu i ugljen-dioksid i snizili temperaturu, rđa je oslobodila kisik , tako da je umjesto vode ostao vodik, a umjesto ugljen-dioksida, ugljen-monoksid.

Vodik (H2) i ugljen-monoksid (CO) mogu da se koriste za proizvodnju goriva.

“Mogli bi da koristimo H2 i CO za proizvodnju metana (prirodni gas) za generatore na gas”, kaže profesor Sosina Hejl. “Osim toga, pošto je naše gorivo veoma čisto, moglo bi da se upotrebi za gorivne ćelije koje efikasno proizvode struju.”

Izvor capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!