Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeUsvajanje master plana...

Usvajanje master plana za Frušku Goru u septembru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pajtić je novinarima u Skupštini Vojvodine uoči završne javne rasprave o radnoj verziji Master plana rekao da taj dokument predviđa investiciona ulaganja u različite projekte na području Fruške gore u vrednosti od oko 880 miliona evra.

“Naše ambicije su visoke jer želimo da Fruška gora postane značajan subjekt razvoja Srema, ali i Vojvodine u celini”, rekao je Pajtić i dodao da je realizacija nekih projekata već započela ili je njihova priprema u završnoj fazi.

Prema njegovim rečima, projekti koji će biti finansirani pretežno se odnose na oblasti poljoprivrede, energetike, turizma i privrede, a jedan od najvažnijih je izgradnja tunela kroz Frušku goru.

“Izgradnjom tunela želimo da ovaj Nacionalni park zaštitimo od teretnog saobraćaja, koji će na taj način biti izmešten, i otvorimo prostor za razvoj potencijala Fruške gore”, rekao je Pajtić.

Vojvođanski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović rekao je da je Vlada Vojvodine 24. marta usvojila radnu verziju Master plana, koja je rezultat ekpertske analize i javne rasprave organizovane u svih sedam opština koje se naslanjaju na Frušku goru.

“Nakon današnje rasprave pristupićemo izradi nacrta ovog dokumenta, a do juna očekujemo da ga Vlada Vojvodine usvoji i uputi Skupštini Vojvodine na dalje odlučivanje”, rekao je juče Petrović.

Petrović je precizirao da će 40 odsto od predviđenih 880 miliona evra biti budžetska sredstva, 15 odsto obezbediće međunarodni fondovi, pet odsto javna preduzeća, a ostatak sredstava predviđeno je da obezbede kompanije iz Srbije i inostranstva.

Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Fruška gora” Dobrivoje Antonić ocenio je da je Master plan od posebnog značaja za nacionalni park, jer obezbeđuje uravnoteženu zaštitu prirodnih bogastava i kulturno-istorijskog i geološkog nasleđa, ali i razvoj celog područja.

“Predviđene mere iz Master plana obezbediće da Fruška gora dobije sve elemente nacionalnog parka i razvija se”, rekao je Antonić.

Izvor balkanmagazin.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!