Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaU Rudarskom basenu...

U Rudarskom basenu “Kolubara” pronevereno više miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović saopštila je da je procenjeno da je u privrednom društvu “Kolubara” za vreme bivšeg rukovodstva u raznim malverzacijama pronevereno više miliona evra.

Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posvećenoj zloupotrebama pri eksproprijaciji zemljišta u Rudarskom basenu “Kolubara”, navela da su javne nabavke u tom privrednom društvu u većini slučajeva rađene po hitnom postupku, kao i da je bilo partijskog zapošljavanja i isplata plata nepostojećim ljudima.

Ona je istakla da je najočitiji primer ovakvog poslovanja eksproprijacija zemljišta u blizini basena “Kolubara”.

Prema njenim rečima, Radoslavu Savatijeviću je na osnovu odluke Upravnog odbora EPS-a, bez rešenja o eksproprijaciji, a na osnovu uputstva koje je potpisao prethodni direktor “Kolubare” Nebojša Ćeran, za kuću koja se ne nalazi na zemljištu koje je prioritet u ovom postupku isplaćeno 1,2 miliona evra za objekat čiju su vrednost veštaci procenili na 3,4 miliona evra.

Sporne nekretnine za koje je isplaćena pomenuta suma nalaze se van prve i druge zone prioriteta za eksproprijaciju, odnosno ne nalaze se na zemljištu koje ima bilo kakav prioritetan značaj za širenje ugljenokopa, napomenula je ona.

Savatijevićeva kuća, kako je navela, ni u narednih sedam godina nije u planu za rušenje i pitanje je da li će ikada i biti srušena.

Mihajlović je istakla da je sporno i to što se Savatijević samo dva dana pre odluke Upravnog odbora EPS-a, koja je doneta u februaru 2010. godine, prijavio da živi u toj kući.

Ona je saopštila da su svi koji imaju pravo da budu obeštećeni morali da budu prijavljeni u kućama obuhvaćenim eksproprijacijom 2007. godine, kada je doneta odluka Vlade o planovima eksproprijacije.

Mihajlović je navela da istražni organi, kada je reč o eksproprijaciji i javnim nabavkama u Rudarskom basenu “Kolubara”, rade svoj posao, a da će javnost uskoro biti upoznata sa rezultatima istrage, uz napomenu da o različitim malverzacijama postoji dokumentacija.

Ona je naglasila da je u tom preduzeću uoči izbora zaposleno 300 ljudi, a u godini pred izbore više od 650, uglavnom nepotrebnih radnika.

Takođe, preduzeće nije vodilo evidenciju sekundarnih sirovina, a procenjuje se da je između 1.000 i 1.500 plata isplaćeno nepostojećim ljudima u “Kolubari” jer nije postojao softver sa evidencijom zaposlenih, dodala je Mihajlović.

Promenom rukovodstva “Kolubare”, koje je na današnjoj konferenciji za novinare predstavljao direktor Milorad Grčić, zaustavljen je odliv sredstava, nabavke se više ne obavljaju po hitnom postupku i danas postoji evidencija sekundarnih sirovina.

Mihajlović je navela da je zatečeno stanje u trenutku smene menadžmenta bilo u minusu od više milijardi dinara, pri čemu je “Kolubara” nagomilala gubitak od 11 milijardi dinara.

Samo u toku 2012. godine, do dolaska nove vlade, nagomilano je dodatnih 3,6 milijardi dinara gubitka, istakla je ona.

Izvor Vlada Republike Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!