Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaTužilaštvo da proveri...

Tužilaštvo da proveri “Srbijagas”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila da je iznenađena rezultatima revizije poslovanja “Srbijagasa” i da očekuje da će Tužilaštvo to proveriti. Mihajlovićeva najavila usvajanje plana restruktuiranja “Srbijagasa”.

Očekujem da će tužilaštvo proveriti poslovanje Javnog preduzeća “Srbijagas”, izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović i naglasila da je veoma iznenađena rezultatima revizije.

Ministarka je novinarima u Bečeju nakon puštanja u rad mobilne merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha rekla da je posebno iznenađena što je za pronađene nepravilnosti u poslovanju za 2011. godinu koje iznose 46 milijardi dinara predviđena samo prekršajna prijava.

“Verujem da će Tužilaštvo imati posla u Srbijagasu. Četrdeset šest milijardi dinara nije malo, pa i da je u pitanju jedan dinar to je dinar iz državnog budžeta. U pitanju su državne pare, pare građana Srbije”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je podsetila da je režiser Emir Kusturica zbog prekršjane prijave Državne revizorske institucije podneo ostavku na mesto direktora Parka prirode “Mokra gora”.

“Da li to znači da bi neko smatrao da je bar toliko odgovoran u “Srbijagasu” da podnese ostavku”, zapitala se ministarka energetike.

Na pitanje novinara da li će tražiti smenu generalnog direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića, Mihajlovićeva je rekla da je Vlada ta koja postavlja i razrešava direktore javnih preduzeća, ali da ona očekuje da će se na osnovu izveštaja komisije za borbu protiv korupcije njenog ministarstva i izveštaja DRI “otvoriti vrata za reagovanje tužilaštva u Srbijagasu”.

Mihajlovićeva je istakla i da je završen plan restrukturiranja Srbijagasa i da očekuje da će u najkraćem roku, za 10 do 15 dana, on biti usvojen na sednici Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, prva faza biće izdvajanje sporednih delatnosti, a zatim će se krenutu u finansijsku konsolidaciju.

Mihajlovićeva je rekla da su trenutni dugovi “Srbijagasa” veći od milijardu evra.

Rudna renta nije u vezi sa nabavkom gasa

“Visina rudne rente za eksploataciju nafte nije u vezi sa nabavkom ruskog gasa”, izjavila je Mihajlovićeva i istakla da će Srbija po ugovoru za 2013. godinu plaćati penale ako ne povučhe 1,2 milijarde kubnih metara ruskog gasa.

Mihajlovićeva je rekla da se “ne nalazimo u periodu trampe”, ističući da su jedno aktivnosti Naftne industrije Srbije, koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromnjefta, a drugo pitanje nabavkagasa.

Ona je naglasila da joj je kao predsedniku Skupštine akcionara NIS-a stalo da ta kompanija pozitivno posluje, jer će to doneti korist Srbiji kao vlasniku 27 odsto akcija te kompanije.

Govoreći o EPS-u, Zorana Mihajlović je izjavila da neće biti privatizacije te kompanije kao ni preduzaća koja su u njenom sastavu.

“EPS je u finansijskim problemima i predstoje mu reforme. Cilj tih reformi je da preduzeće uz izgradnju novih kapaciteta posluje profitabilno i bude konkurentan na tržištu koje će biti otvoreno”, objasnila je Mihajlovićeva.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!