Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeStranci traze skupocene...

Stranci traze skupocene metale

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

U Srbiji trenutno desetak stranih kompanija traga za mineralima, ali samo tri imaju ozbiljnije rezultate. Uglavnom istražuju da li i koliko ima zlata, bakra, jadarita i obojenih metala. Jedna od njih, svetski poznata multinacionalna kompanija „Rio Tinto“ nalazi se blizu faze otvaranja rudnika jadarita, što bi moglo da se dogodi 2013. godine.

Za čitav proces, kažu stručnjaci, dakle od istraživanja do otvaranja rudnika, potrebno je da prođe i po deset godina, a nekada se sve završi samo na toj fazi. Dušan Savić, šef grupe za geološka istraživanja u Ministarstvu energetike, ističe da je fokus rudarskih istraživanja na novootkrivenom metalu jadaritu. Ležište jadarita otkriveno je kod Loznice i, kako kaže Savić, jedinstveno je u svetu.

– Na našim terenima pronađena su tri nova borna minerala, a jedna od njih je jadarit, koji je svojevremeno izazvao opšte svetsko interesovanje. Uopšte, interesovanje stranih kompanija za istraživanje naših terena poraslo je od 2003. godine – ističe Savić.
Prema njegovim rečima, poznata multinacionalna kompanija „Rio Tinto“, koja je najdalje odmakla u istraživanju jadarita kod Loznice, sada je ušla u fazu koja već ide ka otvaranju rudnika. Očekuje se da će do 2013. godine dobiti sve potrebne podatke i da će moći da otvore rudnik.
Novi mineral jadarit pronađen je u lozničkom kraju, a prema rezultatima analiza engleskih i kanadskih stručnjaka, objavljenim u Londonu u aprilu 2007. godine, sadrži natrijum, litijum, bor i silikat-hidroksid. Njegova primena je moguća u medicini, farmaceutskoj, vojnoj i svemirskoj industriji. To je veoma lak metal, što bi takođe moglo da bude ključno u njegovoj budućoj praktičnoj primeni.

Osim za jadarit, kompanije se najviše interesuju za ležišta zlata.

– Istraživanja je donedavno obavljala i poznata kanadska kompanija „Dandi plemeniti metali“. Ona je u međuvremenu prenela posao na druge firme. Ova kompanija imala je najveći obim istraživanja kada je zlato u pitanju. Ostale kompanije koje istražuju mineralne sirovine nisu se toliko primakle tom rezultatu – objašnjava Dušan Savić.
„Avala risorsiz“, kanadska firma na koju je „Dandi“ preneo svoje poslove ima, međutim, jako dobre rezultate u istraživanju ležišta zlata.
– Ovo može da bude i ležište od svetskog značaja, novi genetski tip zlata, zlato u segmentima. Pronašli su ga u timočkom magmatskom kompleksu gde trenutno istražuju – isitiče Savić.

Kada je ovaj metal u pitanju, treba reći da ga najviše ima baš u ovoj oblasti.

Potraga za dijamantima?

Kanadski mediji objavili su prošle nedelje da kompanija „Erin Ventures Inc“ obavila istraživanja dijamanata u Piskanji u Srbiji. Kako su objavili kanadski mediji, ova faza bušenja i istraživanja sastojaće se od približno 15 vertikalnih rupa, ukupne dužine 7.000 metara. Dva izvođača iz ovog regiona, sa iskustvom, angažovana su na bušenju. Jedna bušilica je već na terenu, dok se angažovanje sledeće očekuje u avgustu. Ovo se radi kako bi se ubrzao proces istraživanja terena. Očekuje se da će ova faza bušenja biti završena do kraja godine. U Ministarstvu energetike, međutim, navode da im nije poznato da se iko bavi tom vrstom istraživanja u Piskanji.

Izvor blic.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!