Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:WWF-Dobra odluka EBRD...

Srbija:WWF-Dobra odluka EBRD da ne finansira projekte za ugalj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Svetski fond za prirodu (WWF) pozdravio je danas odluku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) da prestane da finansira projekte za ugalj.

“Usvajanje ovih mera, ako se primene pravilno, trebalo bi da ukine finansijsku podršku elektranama na ugalj i promoviše investiranje u obnovljive izvore energije i uštedu energije”, ističe se u saopštenju WWF.

Dodaje se da se EBRD, “istorijskom odlukom” da ne finansira projekte za ugalj, pridružuje ostalim medjunarodnim finansijskim institucijama koje su tokom proteklih meseci napustile koncept ulaganja u takve projekte.

WWF ocenjuje da je sada trenutak da ostale javne finansijske institucije, naročito multilateralne razvojne banke, prate taj primer, kako bi se i na globalnom nivou što pre prešlo na korišćenje obnovljivih izvora energije i stavio akcenat na uštedu energije.

Ta ogranizacija je pozdravila napredak u energetskoj politici EBRD i u drugim oblastima poput strožih standarda za hidroelektrane, referentnoj ceni uglja, uštede energije i obaveze prema Konvenciji o klimatskim promenama.

“Ovo je istorijski trenutak, jer se EBRD pridružio sve većoj globalnoj inicijativi za napuštanje investiranja projekata za ugalj, uzimajući u obzir razarajući uticaj uglja na zdravlje i klimu”, izjavio je Sebastijen Godino iz Evropske kancelarije WWF-a.

WWF će u narednih par meseci, kako je najavljeno, pažljivo posmatrati primenu nove politike EBRD, a odluka te banke da li da podrži projekat nove elektrane na ugalj od 600 megavati na Kosovu biće prvi takav test u narednih par meseci.

EBRD je nedavno odustao od finansiranja projekta Kolubara B u Srbiji, čije bi emisije godišnje premašile osam tona ugljen-dioksida.

U Srbiji je WWF proteklih meseci organizovao nekoliko protesta zbog najave EBRD da će finansirati projekte vezane za eksploataciju uglja.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!