Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Trstenik tuži Bačevića...

Srbija:Trstenik tuži Bačevića zbog nikla

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić izjavio je da će ta opština podneti krivičnu prijavu protiv ministra rudarstva Milana Bačevića.

Aleksić je rekao da će tužba biti podneta jer je preduzeću “Srbija nikl” produžilo rešenje o istraživanju nikla na području Trstenika.

Kako je Aleksić rekao novinarima pre početka tribine “Zdravlje ili nikl” u Trsteniku, rešenje je produženo uprkos zakonskoj regulativi koja “jasno i nedvosmislano” kaže da je za to potrebna pozitivna odluka lokalne samouprave.

“Zato ćemo mi sutra podneti krivičnu prijavu protiv ministra Bačcevića, jer ne može da neko da rešenje bez pitanja stanovnika i gradjana koji ove zive. Preduzećmo sve moguće pravne korake da sprečimo istraživanje nikla na našoj teritoriji”, kazao je Aleksić.

On je podsetio da je “Srbija nikl” ranije obavestio opštinu da će danas, 17. novembra, početi istaražne radnje na području Trstenika, te da rešenje na osnovu koga će to raditi opština ni do danas nije dobila, iako je od resornog ministrastva zvanično tražila uvid u dokumentaciju.

Predsednik Opštine Trstenik je kazao i da se predstavnici te firme u prepodnevnim satima nisu pojavili na terenu, a da nisu došli ni na tribinu, kao ni predstvnici resornog ministasrtva, koji su takodje bili pozvani.

“Ovde je jasna stvar, 15 profesora, akademika i predstavnika stručne javnosti koji danas govore imaju nepodeljeno mišljenje po pitanju eksploatacije rude nikla na području opštine, a sa druge strane imamo interesne grupe kojima je jedini interes profit”, kazao je Aleksić.

On je upitao ko u državi danas “sme i ima interes da iseli 8.000 ljudi iz 12 sela”, koja se nalaze na teritoriji eksploatacionog polja za koje je rešenje dato, koje je u vazdušnoj liniji na manje od dva kilometra od centra grada, u opštini u kojoj se 50 odsto stanovnika bavi poljoprivredom.

Aleksić je ranije najavio da “Srbija nikl” neće moći da koristi lokalnu infrastrukturu, kao i da će na teren izaći nadležne inspekcije službe ako kompanija pokuša da počne radove.

Skupština opštine je prošlog septembra donela odluku kojom su zabranjene sve istražne radnje na području te opštine koje se odnose na nikl i prateće elemente.

Na današnjoj tribini “Zdravlje ili nikl” učestvuju narodni poslanici Skupštine Srbije, profesori Tehnološko metalurškog fakulteta i Rudarsko geološkog fakulteta iz Beograda, Tehnološkog fakulteta iz Bora, Zavoda za zastitu priprode Srbije, predstavnici opština Topola i Vrnjačka Banja te Stranke zelenih.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Strateški planovi EU oslanjaju se na srpski litijum

Strah od ekološke katastrofe koju bi mogla da donese eksploatacija litijuma, ponovo je oživljena među stanovnicima Srbije posle najave poslednje faze pregovora Evropske komisije (EK) i Srbije oko memoranduma o tzv. kritičnim sirovinama, Uprkos žestokom protivljenju javnosti u Srbiji iskopavanju litijuma, Maroš...

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!